De kracht van huisdieren

De kracht van huisdieren

Als ik mij gestrest voel speel ik graag met mijn hond, of knuffel ik met mijn lieve katten. De aandacht die ik geef aan mijn huisdieren geeft mij plezier, en werkt daardoor ontspannend. Uit onderzoek is gebleken dat het spelen met je huisdier-of het hebben van een huisdier het stressniveau wel degelijk kan verminderen. Vandaag wil ik jullie meenemen in dit onderwerp. Lees je mee?

Het hebben van een huisdier 

Ervaar je regelmatig veel spanningen, en veel stress? Een huisdier kan je ondersteunen om stress te verminderen. Doordat je een vrolijke viervoeter in huis hebt lopen voel je je vrolijker, en kun je gemakkelijker ontspanning opzoeken. Het hebben van een huisdier kan er voor zorgen dat de kwaliteit van het leven stijgt.

Fysieke effecten

Uit onderzoek is gebleken dat als je niet in de buurt van je huisdier bent, alsnog door het hebben van een huisdier de stress verlicht kan worden. Er is een Amerikaanse studie gedaan, bij dit experiment moesten mensen complexe rekensommen uitvoeren. Tijdens dit experiment werden hun hartslag, en bloeddruk gemeten. Katten en honden eigenaren hadden:

 1. Een lagere bloeddruk en hartslag voorafgaand aan het experiment; 
 2. Een verminderde verhoogde bloeddruk en hartslag tijdens het experiment; 
 3. Naderhand hadden de respondenten sneller hun normale hartslag en bloeddruk na het experiment; 

(McIntosh & Horowitz, 2018)

Kwaliteit van leven 

Een huisdier heeft tevens effect op langer termijn. Zo maakt een huisdier je sociaal actiever, en ontmoet je meer nieuwe mensen. Dit bijvoorbeeld door een wandeling te maken samen met je hond, je ontmoet nieuwe mensen, en komt direct in contact. Hondenbezitters hebben drie keer meer kans om op die manier nieuwe vrienden te maken. Je kunt je hierdoor dus minder eenzaam voelen.

Leen het huisdier van iemand anders

Twijfel je erover om een huisdier te nemen? Je zou de hond van de buren kunnen lenen om een keer mee te wandelen, of je kunt een paar weken op de kat van je ouders passen. Zo kun je het ‘uitproberen’, en kijken of het in jouw leven passend is, en of je er energie uit haalt.

Ik vind het ontzettend bijzonder dat huisdieren zo’n positief effect hebben op mensenlevens. Knuffelen met mijn hond Noah, of met mijn katjes Cato en Fien werkt stressverminderend, ik kan even helemaal mijn hoofd leegmaken als ik bij hen ben. Echter ben ik mij er na dit artikel meer bewust van het effect van het hebben van huisdieren! Super bijzonder.

Heb jij een huisdier? 
Liefs, 
Evelien

Deze post heeft 5 reacties

 1. Wat een heerlijke foto's. Ik heb zelf een hamster maar ik merk dat zelfs zo'n klein beestje rust en ontspanning kan bieden. En wanneer dit niet lukt ga ik langs de geitjes bij de kinderboerderij, dat is ook altijd een goede afleiding.

 2. Wat mooi om dit te lezen en ik herken het zeker dat een huisdier je heel veel kan brengen. Ik ben altijd opgegroeid met katten en heb in mijn eigen huisje nu ook sinds 3 weken een lieve kat. Ik merk echt dat het me goed doet. Toevallig ben ik nu een artikel aan het schrijven over wat Pippa me heeft gebracht. Onder andere wat meer rust en natuurlijk elke dag een warm welkom als ik thuis kom 😉

 3. Zeker bijzonder, het effect dat huisdieren op mensen kunnen hebben. Best apart eigenlijk dat ik heel goed snap dat mensen zo dol kunnen zijn op hun huisdieren, want ik heb zelf geen huisdieren en ik heb er ook helemaal niks mee. Komt trouwens ook omdat ik stiekem een beetje bang ben voor alles met pootjes.

 4. Zulke leuke foto's! Mijn vriend en ik hebben een kat. Het is al zoveel gezelliger in huis. Mijn vriend is kok en werkt altijd tot heel laat, maar met onze lieve kat in huis ben ik nooit helemaal alleen.

  Liefs,
  Marloes

 5. Wat een leuk artikel, super lieve en mooie huisdieren heb je! Ik heb zelf twee cavia's, die me elke dag blij maken. Ze beginnen te piepen wanneer ik wakker word en ze zijn gewoon zo'n aangenaam gezelschap <3

Geef een antwoord

Sluit Menu