20 dingen die we als vanzelfsprekend ervaren, maar waar we wel stil bij mogen staan!

20 dingen die we als vanzelfsprekend ervaren, maar waar we wel stil bij mogen staan!

Na onze stedentrip naar Berlijn ben ik veel bewuster gaan nadenken over de rechten, en vrijheid die wij als mens nu in Nederland hebben. We mogen onze mening laten horen, kunnen dragen wat we willen, hebben het recht om onze stem te laten horen in de politiek, en mogen liefhebben. Natuurlijk zijn wij bevoorrecht, en er zijn diverse plekken op de wereld waar dit niet mogelijk is. Dit is de aanleiding waarom ik dit artikel schrijf. Ik zou graag 20 dingen willen benoemen die we als vanzelfsprekend ervaren, maar waar we wel stil bij mogen staan. Lees je mee? 

1. Er is een divers aanbod voor medische hulp, zowel op lichamelijk gebied, als op geestelijk gebied. 
2. Je bent vandaag wakker geworden, en kon je dag opstarten. Een ontbijtje voor jezelf klaar maken, een douche nemen, en op de fiets naar je werk stappen. 
3. Er staat weer een nieuwe dag voor de deur, om jezelf te ontwikkelen, mensen lief te hebben, en te genieten van wat het leven te bieden heeft. 
4. Je kunt zomaar een vakantie boeken, en naar de andere kant van de wereld vertrekken. 
5. Wakker worden, en een dak boven je hoofd hebben. 
6. In ons land kun je je mening en stem laten horen. 
7. Je hebt dierbare mensen om je heen, die voor jou klaar staan als het minder gaat, maar daarnaast ook een lach op jouw gezicht kunnen toveren. 
8. We hebben de mogelijkheid om te studeren, op allerlei vlakken. Je kunt alles uit jezelf halen, en jezelf zodanig specialiseren in een bepaald vak. Maar ook voor kleine kinderen, zij kunnen zich gaan ontwikkelen op de basisschool. 
9. Er zijn vervoersmiddelen die ons van A- naar B brengen. Zo kun je zo naar een dierbare die verder weg woont. 
10. Je kunt naar een supermarkt lopen waarbij er een diversiteit aan voedsel is, onder andere gezonde groenten en fruit. 
11. Je maakt je geen zorgen of je deze dag wel zult overleven door de omstandigheden die er plaats vinden. 
12. We leven in een land waarbij je onbezorgd over straat kunt lopen, en waar geen oorlog plaats vindt. 
13. We ervaren geen hongergevoel. 
14. Dagelijks kunnen we gebruik maken van diverse voorzieningen: een douche, een kachel voor als het koud is, en stappen in een warm bed na een drukke dag. 
15. Als we dorst hebben, kunnen we gebruik maken van schoon drinkwater. 
16. Op een veilige manier kunnen wij een kindje op de wereld zetten, met allerlei verschillende expertises van dien. 
17. We leven in een land waarbij diverse genders, nationaliteiten, religies, en liefdesvoorkeuren gerespecteerd worden. 
18. Je kunt diverse activiteiten uitvoeren om je ontspannen te voelen: een Netflix serie kijken, yoga volgen in de sportschool, of een goed boek lezen. 
19. Genieten van de prachtige natuur, de mooie bloemen die bloeien, de kustlijn uitwandelen, en de wind door je haren voelen. 
20. Je gezond voelen, en als we ergens last van krijgen kunnen we op diverse vlakken geholpen worden. Hoe bijzonder is dat? 
Als je erover na gaat denken, is er ontzettend veel om dankbaar voor te zijn. Dingen wat voor ons nu zelfsprekend is, is voor andere mensen in andere delen van de wereld niet vanzelf sprekend. En verre van voorspelbaar. Probeer te beseffen hoeveel geluk wij hebben dat wij in Nederland mogen leven, de mogelijkheden die wij hebben, en het feit dat we onze mening mogen laten horen. Er zijn genoeg redenen om elke dag bewust dankbaar te zijn. 
Waar ben jij dankbaar voor? 
Liefs, 
Evelien

Deze post heeft 4 reacties

  1. Wat prachtig zeg, dit lijstje! Mooi dat je er zo bewust bij stilstaat dat veel dingen helemaal niet zo vanzelfsprekend zijn. Inderdaad, dingen die soms heel gewoon lijken, zijn dat eigenlijk niet voor iedereen.

  2. Heel mooi, dit. Soms realiseren we ons denk ik te weinig hoe bijzonder al die voor ons 'normale' dingen eigenlijk zijn. Een stukje dankbaarheid is echt wel op zijn plaats.

  3. Wat een mooi artikel, je hebt het zo goed verwoord! Er is inderdaad zoveel om dankbaar voor te zijn. Ik ben ook heel blij dat we in Nederland wonen <3

  4. Wat een prachtig lijstje en mooi dat je er zo bewust bij stil staat. Dat probeer ik de laatste tijd ook steeds vaker te doen. Stil te staan bij alle lieve vrienden, af en toe door alle lieve en oprechte reacties op mijn blog heenscrollen en eens goed om me heen kijken als ik aan het wandelen ben.

Geef een antwoord

Sluit Menu