Het eindeloze kritiek op het internet..

Het eindeloze kritiek op het internet..

Vorige week deelde ik met een positief gevoel een nieuwe outfit post op mijn blog. In het artikel draag ik een outfit die ik had gekregen van HappySize. Ik was helemaal hotel de botel op het geweldige jurkje! Ik voelde mij dan ook ultra trots toen het werd gedeeld op de Facebookpagina van HappySize. Tot dat er allerlei nare reacties binnen kwamen.. vandaag deel ik mijn ongezouten mening over het eindeloze kritiek op het internet, en waarom jij je er niks van aan moet trekken! Lees je mee?

body positivity, curvy, by-Evelien, curves, plus-size, happy-size

Een van de dingen wat ik de afgelopen jaren heb geleerd, is het weinig aantrekken van anderen hun mening, en jezelf leren accepteren. Het is een proces waar je geduld bij moet hebben, maar wat zich uiteindelijk de vruchten afwerpt, waardoor je prettiger in je vel kunt voelen! <3 Helaas posten mensen regelmatig hun ongezouten mening op het internet. Als ik mij in hun verplaatst is het makkelijk gedaan, je schrijft een reactie zonder er bij na te denken, en publiceert het na een aantal seconden. Zonder erbij na te denken wat dit voor de desbetreffende persoon voor betekenis heeft.

Zoals ik al eerder aangaf werd mijn outfit gepubliceerd op de Facebook pagina van HappySize. HappySize is zoals de naam al aangeeft, een webwinkel voor alle soorten figuren, en maten. Een webwinkel wat zich in zet voor diversiteit. Helaas begrepen een aantal personen dit niet, en gaven ze hun ongezouten mening over de outfit foto die van mij is geplaatst. Onder andere: ”Ik vind dat echt niet mooi, die vrouw heeft veel te dikke benen voor zoiets!”, ”Sorry, maar als dit mijn klant was zou ik een ander jurkje adviseren waarbij haar benen toch mooier uit zouden komen! Mooie punten kun je ook extra aandacht geven, nu doen jullie het andersom”, en ten slotte ”of het ligt aan de pose, maar je kunt bijna haar artiesteningang zien”.

Wat als eerste door mijn hoofd heen spookte was wat het nut is van zo’n negatief beladen reactie? Wat is de reden dat je graag iemand afkraakt op het internet, en daarnaast een negatief gevoel aan wilt praten. Girls support girls right? Dat was in dit geval helaas niet zo. Ik kan met mijn hoofd er niet bij waarom vrouwen onder elkaar zó hard zijn, en elkaar willen afkraken. Is dit omdat jaloezie om de hoek komt kijken, je mening niet voor je eigen kunt houden, of omdat je graag zeurt?

Gelukkig trek ik het mij weinig aan, en heb ik sinds mijn jongere leeftijd wel geleerd om te durven dragen wat je leuk vindt, en te durven zijn wie je bent. Mensen hebben altijd een mening over je, omdat je té dun, of té dik bent. Een bepaald jurkje draagt, of je blote benen laat zien. Probeer deze meningen van anderen naast je neer te leggen. Mensen hebben altijd een mening over je, laat je daar niet door weerhouden! Makkelijk gezegd, maar probeer hiermee actief aan de slag te gaan als je er moeite mee hebt.

Echter vind ik het wel een verstikkend idee dat dit ook bij vrouwen wordt geplaatst die erg onzeker zijn over zichzelf, en nog in het proces van zelfacceptatie zitten. Hoe vernederend is het wel niet als je dat soort afschuwelijke woorden naar je hoofd verslingerd krijgt..? Het kan zo zijn dat ze niet meer haar blote benen durft te laten zien, of zelfs het kledingstuk niet meer aantrekt. Het besef wat een reactie kan aandoen dringt bij vele mensen nog niet helemaal door.

Het is zo easy om vanuit je veilige omgeving (achter je laptop) mensen zwart te maken. Denk na voordat je een opmerking plaats over iemand zijn lichaam, kleding, of persoonlijkheid. Het kan veel nadelige gevolgen uitlokken, in extreme situaties zelf een depressie, en/of suïcidale gedachten.

Wees lief voor elkaar, en denk goed na voordat je een opmerking plaatst op het wereldwijde web.

Tevens wil ik jullie graag meegeven dat je aan mag trekken wat je wilt! Probeer je niets/zo min mogelijk van dit soort nare reacties aan te trekken. Er zijn geen regels, en ook als je een maatje meer hebt mag je je benen showen, een bikini dragen, of een topje aantrekken. Wees jezelf, en draag wat jij graag wilt!

De wereld zou een stukje mooier zijn als we elkaar in onze waarden zouden laten. En ten slotte.. vier wat je anders maakt dan anderen! <3

–> Vier tips om van je lichaam te houden
–> Drie tips om binnen 24-uur stralend in je bikini te staan!
–> Instagram post over kritiek op het internet..

Liefs, 
Evelien

Deze post heeft 25 reacties

 1. "De wereld zou een stukje mooier zijn als we elkaar in onze waarden zouden laten." Daar ben ik het dus helemaal mee eens. Echt bizar wat je soms op internet voor reacties ziet. Ook weer wat jij nu beschrijft. Wel mooi hoe jij er vervolgens mee om kunt gaan. En dank voor de wijze levensles van deze blog.

 2. Wauw, Evelien, wat een prachtig artikel met een ontzettend mooie boodschap! Ik vind het heel inspirerend om te lezen hoe jij erin staat en dat je boven de nare comments kunt staan. Inderdaad, wat bezielt mensen om zo'n reactie te plaatsen? Je hebt er zelf niets aan en de andere persoon kan er al helemaal niets mee. Wat zou de wereld mooier zijn als we elkaar complimenteren of in ieder geval positief blijven in ons commentaar. Want niets is mooier dan een zelfverzekerde vrouw die trots is op wat ze draagt, wat haar figuur of kledingmaat ook is.
  Je bent prachtig en dit artikel maakt je alleen maar nog mooier! xx

  1. Wat fijn om te horen Romy, het zou zo fijn zijn als we elkaar allemaal meer in de waarde kunnen laten.
   Wat een lieve woorden, dank je wel. <3

 3. Ontzettend mooi geschreven en ik vind het knap dat je er zo positief in staat. Ik weet als geen ander hoe het is om kritiek te krijgen op wie je bent of hoe je eruit ziet, en je hebt helemaal gelijk dat de wereld een stuk mooier zou zijn als we elkaar in onze waarde laten. Vind het knap hoe je zo openbaar je mening erover deelt en ik hoop dat degene die die comments hebben geplaatst dit ook even lezen.

 4. Heel mooi en goed geschreven en je hebt helemaal gelijk! Ik kan echt heel erg boos worden op zo'n mensen en ik zou hier een hele rant kunnen delen maar ik ga het niet doen. Ze zijn het niet waard 😉

 5. Wat een prachtig betoog! Je straalt echt op die foto. Echt naar dat sommige mensen hun negatieve commentaar niet voor zich kunnen houden.

  1. Dank je wel Audrey, ja heel naar. Sommige mensen zijn zo egocentrisch ingesteld.

 6. De jurk staat je prachtig! Vind het heel naar hoe kortzichtig mensen reageerden onder de post. Gelukkig sta je sterk in je schoenen en weet je hoe je ermee om moet gaan.

 7. De mensen die dat soort commentaar op jouw foto gepost hebben, moeten dringend naar de brillenwinkel 🙂
  Zo goed omschreven, en zo sterk dat je erboven staat (terecht want ze hebben enkel ongelijk).
  Ik begrijp het ook niet waarom mensen (vrouwen?) vaak zo hard zijn voor elkaar… allicht om niet aan de eigen 'fouten' te moeten denken?
  Gelukkig zijn er wel nog positieve, steunende mensen (maar soms lijken ze wel overspoeld door alle roepers en haters). Dank je wel voor deze mooie post.

 8. Echt vrouwen kunnen zo gemeen zijn tegen andere vrouwen. Laatst met Koningsdag. Z'n vrouw denk midden 40, setting volle kroeg he, is ze gepikeerd dat mensen tegen haar aan staan en maar duwen en naar doen. Hallo kom dan niet hier naar toe, dit weet je toch
  ! Echt zo fals met een dikke F.

  Maare jou verhaal ook echt zo naar, wat bezielt iemand he. Pff . Je artikel vind ik echt top, goed dat jij dit deelt. X

  1. Vrouwen kunnen inderdaad heel gemeen zijn tegen elkaar.
   Dank je wel Annemieke!

 9. Wat een bizarre reacties! Mensen beseffen gewoon niet dat ze iemand hiermee echt kunnen kwetsen… Fijn om te lezen dat je sterk in je schoenen staat en lekker draagt wat jij wil en mooi vindt, daar kunnen anderen nog veel van leren denk ik 😀

  1. Ze denken inderdaad niet na over de gevolgen die het kan hebben op iemand zijn zelfbeeld, of onzekerheid. Helaas!!
   Liefs,
   Evelien

 10. Wat een rare reacties! Heb die foto meteen even opgezocht op Facebook. Niet normaal dat mensen zo reageren op foto's. In het echt zullen ze dat vast niet durven te doen. Ik word altijd zo blij van jouw foto's! <3 Ben echt jaloers op jouw kledingstijl; lekker vrolijk en kleurrijk.

  Liefs,
  Marloes

  1. Ah wat een lieve woorden Marloes! Leuk ook dat je mijn kledingstijl zo leuk vindt. <3

Geef een antwoord

Sluit Menu