Een ode aan offline zijn + 3 tips hoe je dit aanpakt!

Een ode aan offline zijn + 3 tips hoe je dit aanpakt!

De telefoon is in de huidige tijd niet weg te denken. Je kunt er alles mee, bellen, je routebeschrijving opzoeken, of even snel een tikkie sturen. Een telefoon is ontzettend handig, maar daarnaast lijken we er continu mee bezig te zijn. We zijn 24/7 bereikbaar. Een avond je telefoon wegleggen, en echt bijladen zit er helaas vaak niet meer bij. Vandaag wil ik bewust stil staan bij het telefoon gebruik te verminderen, en meer tijd voor jezelf te nemen. Lees je mee? 

Continu verbonden zijn

Pasgeleden had ik een drukke week, en had ik eindelijk een avond vrij. Bewust deed ik niet mijn televisie aan, legde ik mijn telefoon weg, en nam ik de rust om een tijdschrift te lezen. Ik merkte dat ik helemaal tot rust kwam, mede door bewust offline te gaan.

Je telefoon die trilt, en de berichtjes die binnen komen geven mij onbewust een hoop stress. Je bent nieuwsgierig, of wordt herinnerd aan de belangrijke dead-line door alle berichten in de groepsapp. Zo ben je onbewust toch bezig met dingen, waar je juist op dat moment niet bezig mee moet zijn.
Continu verbonden zijn met je telefoon, is slecht voor je mentale gezondheid. Eigenlijk wordt er continu druk op je uitgeoefend. Het is belangrijk om je eigen emotionele gezondheid in de gaten te houden. Zoek je eigen balans in het gebruiken van je telefoon, en het (on)bewust wegleggen en een moment voor jezelf te nemen.

Écht ontspannen 

Een avond écht ontspannen.. Kun jij benoemen wanneer je dat voor het laatst hebt gedaan? Dus zonder telefoon, televisie, of het gebruiken van de laptop. Echt bijladen op een ‘ouderwetse’ manier. Gezellig met vrienden onder het genot van een hapje en een drankje, luisteren naar muziek, mediteren, of een goed boek lezen. Een avond/dag waarin je helemaal bijlaadt, en niet bezig bent met alle berichten op whatsapp, mails die binnen komen, of likes die je krijgt op je nieuwste instagram foto. Regelmatig lees ik graag een boek voor het slapen gaan, tevens trilde ondertussen mijn telefoon door de berichtjes die ik binnen kreeg. Ik merkte op dat ik de drang kreeg om de berichten te lezen.
Daarna ben je langer op je telefoon bezig dan je gewenst had.

65% van de bevolking geeft aan dat een digitale detox hun mentale gezondheid zou verbeteren (McIntosh & Horowitz, 2018). 

Ik vind het niet vreemd dat we tegenwoordig de ‘prestatie’ maatschappij worden genoemd. We zijn 24/7 bereikbaar, en bezig met alles om ons heen. We lijken het lastig te vinden om op adem te komen, en bewust te ontspannen door bijvoorbeeld een heerlijke wandeling met de hond te maken.

Hoe pak je dit aan? 

Maar hoe pak je dit aan? Ik wil je graag een aantal tips geven om bewust meer tijd zonder je telefoon te spenderen. Meer aan jezelf te denken, en minder de druk te voelen.

  1. Zet je notificaties uit: Doordat je scherm oplicht, raak je nieuwsgierig naar het bericht die binnenkomt, en heb je de drang om het bericht direct te openen. Probeer zoveel notificaties van diverse apps uit te zetten om zo min mogelijk afgeleid te worden; 
  2. Download de app moment: De app moment kan je een spiegel voorhouden, en je confronteren met de hoeveelheid tijd die je op je telefoon spendeert. De app is gratis!
  3. Mobiel vrije activiteiten: Stel telefoon vrije momenten in, bijvoorbeeld tijdens een gezellige date-night, bij het lezen van een goed boek, of tijdens het studeren. Hierbij kun je de vliegtuigstand gebruiken. 
Dit zijn een van mijn tips om bewuster om te gaan met je ontspan momenten, en je telefoongebruik te verminderen. Kleine tips, die je wel (hopelijk!) aan het denken zetten, en in de kant van de goede richting duwen. Ik probeer er in ieder geval bewuster mee om te gaan. <3
Ben jij weleens offline? 

Liefs, 
Evelien

Deze post heeft 4 reacties

  1. Mooi artikel en ik geef je helemaal gelijk. Ik heb bijna alle notificaties uit gezet, wat me echt heel veel rust geeft. Ook vind ik t heerlijk om een dag offline door te brengen of mn telefoon zo nu en dan thuis te laten.

  2. Heel herkenbaar, dat je soms ineens uren achter je telefoon zit terwijl dat helemaal niet de bedoeling was. Ik heb een paar weken geleden bewust alle notificaties uitgezet. Het enige wat bij mij nog 'bliept', is een appje in een privégesprek. Groepsapps staan allemaal stil. Ik merk dat ik het heerlijk vind. Die balk bovenin is leeg (want niet alleen het geluid staat uit, maar ook de icoontjes laat ik niet meer verschijnen) en ik zie pas iets wanneer ik een bepaalde app open. Het bevalt me echt heel erg goed!

  3. Echt absurd, hé? En die telefoonverslaving lijkt zo vanzelfsprekend geworden te zijn … Op zaterdag- en zondagochtend lees ik meestal een boek onder het genot van een paar kopjes koffie, met m'n telefoon op vliegtuigmodus. Even rustig ontwaken voordat de drukte weer begint.

  4. Wat goed dat je er bewust mee bezig bent om minder online te zijn. Zo'n moment even offline zijn en andere dingen doen dan social media checken e.d. kan inderdaad zo fijn zijn. Echt ontspannend! De app 'Moment' kende ik nog niet, maar klinkt zeker als een handige optie.

Geef een antwoord

Sluit Menu