Love yourself | 4 tips om minder kritisch op jezelf te zijn.

Love yourself | 4 tips om minder kritisch op jezelf te zijn.

Kritische opmerkingen, ik hoor regelmatig vrouwen kritisch over zichzelf praten: ”Oh, ik ben weer aangekomen…” ”Kijk dit vetrolletje hier? Die moet er zeker weten af” ”Vanavond laat ik echt dat glaasje wijn staan hoor, daar word ik alleen maar dik van!”.  Komt jullie vast bekend voor? Helaas zijn vrouwen erg kritisch op zichzelf, en dit gaat ten koste van de tevredenheid, en hun eigen zelfbeeld. Zonde, en nergens voor nodig! In dit artikel wil ik jullie motiveren om jezelf te leren accepteren, en deel ik vier tips om minder kritisch op jezelf te zijn!


1. Zoek uit waarom je zó streng bent 

Je bent kritisch op jezelf, en dit komt ergens vandaan. Om de kritische kijk op jezelf te verminderen, en uiteindelijk weg te halen is het van belang om uit te zoeken waar jou strenge benadering vandaan komt. De strenge benadering kan komen vanuit de opvoeding van je ouders, nu zeg ik niet dat dit slecht is, maar hierdoor kun je wel de druk op jezelf hebben verhoogd, en dat je nooit tevreden mag zijn. Tevens is de maatschappij nu gericht op presteren. Het lijkt wel alsof fouten maken, of dat je niet in het perfecte plaatje past gelijk dingen fout doet. 
Het moraal van het verhaal: Denk erover na waar jouw strenge houding vandaan komt, en probeer hier met een positieve kijk naar te kijken. Spreek mensen ook aan als ze de kritische kijk op jou projecteren! Neem het hierin voor jezelf op. 
”Zelfkritiek is een van de belangrijkste oorzaken van een depressie”. 

2. Verander de innerlijke criticus 
Wie kent hem niet? De innerlijke stem die je stemming veranderd door een kritische benadering. Je past dat ene leuke jurkje, en je hoort de innerlijke stem al spreken: ”Daar ben je te dik voor, of kijk dat rolletje zitten!”. Het kan ook natuurlijk zijn in situaties op werk, of andere gebieden, dat de innerlijke criticus spreekt. Hoe pak je deze criticus aan? Ik geef je een aantal tips:


1. Probeer de innerlijke criticus te onderzoeken. Maak onderscheid tussen de gedachten en de regels van de criticus, en de gevoelens die daarbij komen kijken. Je hebt gevoelens, maar je bent ze niet;

2.  Nobody is perfect! Ga in gesprek met vrienden over kwetsbaarheden, zo ontdek je dat iedereen kritisch is op zichzelf, of dit nu gaat over de visie op je eigen lichaam, baan, of binnen een relatie; 

3.  Maak een lijstje met dingen waar je tevreden over bent, je mooie lange benen, de nieuwe
     neventaken op je werk die je gestructureerd aanpakt, of een bepaalde eigenschap. Doe dit
    dagelijks, hierdoor omring je jezelf met positiviteit;

4. Accepteer je ‘imperfecties’. Probeer de negatieve gedachten om te zetten in iets positiefs;

5. En ten slotte, geef jezelf positieve kritiek. Sla je alweer een compliment af? Neem dit compliment de volgende keer met open armen aan.  

3. Geef jezelf complimenten
Ik hou van complimenten geven, en krijgen. Op mijn werk sta ik ook wel bekend als de positieve hulpverlener die regelmatig complimenten geeft, naar zowel collega’s, als de cliënt. Ik ben hierdoor bewust geworden hoe prettig een compliment is! Je ziet mensen helemaal stralen, en tevreden zijn. Echter worden complimenten niet vaak gegeven, en vinden mensen het ongemakkelijk om jezelf een compliment te geven..! Dit ongemakkelijke gevoel moet je wegzetten, het is van groot belang om regelmatig jezelf op een positieve manier aan te spreken. Bijvoorbeeld tijdens het passen van badmode moet je je niet focussen op de ‘negatieve punten’ van je lichaam, maar juist wat goed gaat.
Wat stoer dat je een bikini past, wat komen mijn billen hier mooi in uit, of wat staat deze kleur mij prachtig! Het zal in het begin onwennig zijn, maar het werpt de vruchten af, en doet de kritische kijk zowel geestelijk, als fysiek in no-time veranderen. Bij LASCANA heb je veel verschillende badmode voor ieder figuur! Neem daar dus zeker een kijkje, ik weet zeker dat je hier een bikini met de perfecte pasvorm vindt. 🙂

4. Wordt bewust van de dingen waar je tevreden over bent! 
Mijn laatste tip is om bewust te worden van de dingen waar je tevreden over bent. In de maatschappij van nu leggen we de focus op dingen wat altijd beter kan. Hoe deprimerend?! Leg de focus op de dingen wat goed is gegaan, en waar je trots op bent! Het dragen van je nieuwe bikini op het strand? Het functioneren op je werk? Of je goede relatie? Geef jezelf hier een compliment voor, en wees bewust van de dingen waar je in het dagelijks leven tevreden over bent.

Heb jij last van een innerlijke criticus? 
Liefs, 
Evelien

Deze post heeft 7 reacties

 1. Heel goed artikel en prachtige foto! Ook leuk om te lezen dat jij zoveel complimenten geeft 🙂 Zowel naar onszelf als naar anderen is dat zo mooi en belangrijk. Ik moet zeggen dat mijn criticus vooral vaak gaat over mijn innerlijk ipv de buitenkant. Ik werk eraan haha! 🙂

 2. Wat een prachtig artikel met waardevolle tips! Vooral de eerste tip is zeker waar. Het is goed om te beseffen dat een kritische houding vaak ergens vandaan komt en om dat issue aan te pakken. En inderdaad, focus ook op wat je wel mooi en goed vindt aan jezelf. Daarmee kun je echt je mindset veranderen 🙂

 3. Erg mooi artikel. Ik heb zelf een depressie, die mede veroorzaakt is door mijn constante zelfkritiek en perfectionisme. Maar daar word inmiddels aangewerkt.
  Mooi ook om te horen dat je zoveel complimenten geeft, word de wereld weer wat mooier van.

 4. Mooie foto, Evelien. Rood staat je supergoed! Goed artikel, dit. En fijn om te lezen dat je zo veel complimenten geeft! In mijn omgeving merk ik dat mannen veel beter zijn in het aanvaarden van complimenten dan vrouwen. In mijn stamcafé, bijvoorbeeld. Zeg je tegen een man dat hij een vet shirt draagt, krijg je een 'dankje!' terug. Becomplimenteer je een vrouw op haar kapsel of jurkje, krijg je een twijfelachtige 'vind je?'. Eigenlijk echt bizar, die kloof.

 5. Wat een prachtig artikel vol met mooie tips! Hier ga je heel veel vrouwen mee helpen denk ik <3 We mogen inderdaad wel wat liever zijn voor onszelf en trots zijn op ons kunnen 😀

 6. Prachtig artikel en prachtige foto! Heb zeker last van mijn innerlijke criticus, al moet ik zeggen dat de last steeds minder word sinds ik ben gaan hardlopen. Ik voel mij fitter en daardoor ook vrolijker. Merk ook wel dat een mooie outfit mijn zelfvertrouwen een boost geeft.

  Liefs,
  Marloes

 7. Wat een leuk artikel weer Evelien! Ik probeer ook positief te zijn en niet te zelf-kritisch. De laatste tijd merk ik dat me dat een stuk beter af gaat. 🙂

Geef een antwoord

Sluit Menu