Voorjaarsschoonmaak | Je kleding opbergen? Zo doe je dat!

Voorjaarsschoonmaak | Je kleding opbergen? Zo doe je dat!

Van een mooi kledingstuk gaat mijn hart een stuk sneller kloppen.. Ik vind het elke keer weer een feestje om de winkelstraat door te lopen, en mooie kledingstukken te scoren. Echter is mijn kledingkast in de loop der jaren flink gegroeid, daar heb ik het afgelopen jaar verandering aangebracht. Ik ben kritischer geworden, en ik zorg voor een overzicht. Op dit moment hangen in mijn kledingkast alleen nog items die ik dólgraag draag. Nu hoor ik je al denken: hoe pak je dit aan?! Vandaag deel ik met jullie tips om de kledingkast te organiseren, en geef ik je inspiratie hoe je je kleding kunt opbergen. Lees je mee?

Bron: Pinterest
1. Opruimen
De stappen die we gaan doorlopen, zijn volkomen logisch, maar zijn soms nogal lastig om uit te voeren. Ken je het gevoel dat je moeite hebt om een kledingstuk weg te doen? Bijvoorbeeld doordat er dierbare herinneringen aan hangen, of dat je denkt dat je het jurkje ooit flatteuzer gaat staan.
Wist je ook dat we 1 op de 3 kledingstukken niet dragen? Zonde om daar je ruimte en overzicht onnodig mee te vullen! Zorg ervoor dat je van het opruimen een leuk klusje maak, zet je favoriete afspeellijst op spotify op, zorg voor een lekker drankje, en een heerlijke geurkaars die opstaat. Gooi al je kleding in een keer op een stapel, en ga het per categorie langs.

Stel jezelf de vragen: Wist ik dat ik dit kledingstuk nog had? Heb ik het kledingstuk het afgelopen halfjaar aan gehad? Past het bij de ik die ik nu ben? Voel ik mij zelfverzekerd, of op mijn gemak in dit kledingstuk?
Deze vragen kunnen je helpen om van een bepaald kledingstuk afstand te nemen. Echter is het wel van belang dat je deze schoonmaakdag inpland op een dag dat je je goed voelt, en ontspannen bent. Zodat je geen overhaaste keuzes maakt!


2. Wegdoen, en verkopen, of doneren aan de dichtstbijzijnde kringloopwinkel 
De kleding die echt versleten zijn, gaten in zitten, of verwassen zijn kun je weggooien, of deponeren in een kledingbak. De kleding die nog van goede kwaliteit zijn, en je anderen nog een plezier mee kunt doen kun je verkopen op United Wardrobe. United wardrobe is een fashion app waar je allerlei kledingstukken kunt verkopen, zelf kun je er duurzaam shoppen, maar jij kunt zelf ook een centje bij verdienen, en anderen blij maken met je kledingstukken.

Als je geen tijd en moeite hierin wilt steken (United Wardrobe kost een hoop tijd), kun je ook de dichtstbijzijnde kringloopwinkel blij maken met jouw oude kleding. Geef je kleding een tweede leven!

3. Organiseren
Heb je alles gesorteerd? Mooi, dan kun je aan de slag met het leukste, en tevens het laatste deel. Het organiseren (en georganiseerd houden!) van jouw fashion items.
Probeer voor jezelf als regel te houden om alles op eenzelfde plek te leggen, dit kun je doen door middel van een kast met deuren, kledingrek, of spullen in lades op te bergen.
Maak een gewoonte om alles direct op te ruimen, en op de juiste plek te leggen.

Deze methode is zo effectief doordat je in één keer door al je kleding heen gaat, en selectief uitzoekt. Alles wat weggaat doe je in een keer in een grote zak, en de overgebleven pareltjes geef je een nieuwe georganiseerde plek. Dit effect is veel groter dan wanneer je het eens in de zoveel tijd een paar items eruit pikt.

Bron: Pinterest

Nu je mijn tips hebt doorgenomen, wil ik je ook nog inspiratie geven hoe je nu je kledingkast organiseert, hoe je effectief de ruimte benut, en hoe je ook jouw parel items kunt stylen! Nieuwsgierig? Lees dan zeker nog even verder.

Pax kasten van Ikea
Mijn ouders hebben een pax kast van de Ikea, en ik ben stiekem een beetje jaloers! De pax kasten van Ikea zorgen voor functionaliteit, en een opgeruimd gevoel. Je kunt de pax kast zelf samenstellen, dus zelf beslissen waar jij ruimte voor nodig hebt. Tevens kun je ook zelf de maat van de kast beslissen, dus de ruimte in de slaapkamer optimaliseren. Je kunt de deuren sluiten, en alles is opgeborgen. En je ziet er niks voor! Heerlijk dat opgeruimde gevoel.


Bron: Pinterest

Kledingrek met je favo items 
Hier ben ik al jaren fan van! Een kledingrek op je slaapkamer met daar aan je favoriete items. Op dit moment slaap ik op zolder, en heb ik op de overloop mijn kledingrek met favoriete jassen hangen. Het is toch altijd een feestje om daar mijn burberry trenchcoat, funky panterjasje, en mijn favoriete rode leren jasje te zien hangen.
Je kunt het ook gebruiken voor je favoriete items op dit moment, denk bijvoorbeeld aan de musthaves in je kledingkast, die je op zoveel diverse manieren kunt combineren. Zet daaronder een aantal van je favoriete schoenen, en hang je favoriete tas op. Straalt tevens gelijk persoonlijkheid uit! Ik hou ervan.
Je kunt onder andere online kijken voor een kledingrek, zo heb je bij kledingrek-verkoper.nl een veelzijdig aanbod aan kledingrekken, en accessoires die deze opberg manier optimaliseren. Maak jij gebruik van een kledingrek?

Bron: Pinterest

DIY: maak je eigen schoenen opberg systeem!
Voor mij blijven schoenen ook een lastig puntje, ik vind het moeilijk om ze op een effectieve manier op te bergen, echter komt daarbij ook ruimte gebrek kijken. Ik hou van mooie schoenen, en ik kan er dan ook van genieten om ze te bewonderen. Als je een handige man in huis hebt, of zelf erg handig bent kun je natuurlijk ook zelf een schoenenkast customizen. Gebruik Pinterest als inspiratiebron!

Dit was mijn artikel met tips hoe je jouw kast kunt verfrissen, en ruimte kunt creëren. En hoe je dit kunt aanpakken! Nu de lente gaat starten krijg ik direct de kriebels om weer aan de slag te gaan. Hebben jullie dit ook?

Hoe ruimen jullie je kast op? 
Liefs, 
Evelien

Deze post heeft 2 reacties

  1. Wat een fijne inspiratie om mijn kast weer eens op te ruimen! Toevallig wil ik ook een Pax-kast in mijn nieuwe woning en ik kan nu al niet wachten om die te gaan samenstellen. Het lijkt me heerlijk om een kast te hebben die echt bij mij past en waar ik lekker alles in kan opbergen. Eens in de tijd kritisch naar mijn kleding kijken vind ik ook wel fijn. Er hangen altijd wel wat items tussen die ik nauwelijks nog draag.

  2. Ik heb laatst mijn kledingkast ook weer eens uitgezocht. Nu is het tijd om spullen te verkopen of weg te geven!

Geef een antwoord

Sluit Menu