Liefde | Het belang van goede communicatie in een relatie.

Liefde | Het belang van goede communicatie in een relatie.

Communicatie is een element wat een belangrijk punt is in relaties, in relaties met je vrienden, familie, maar ook in de liefdesrelaties. Je kunt snel verstrengeld raken in een ruzie als je niet met elkaar levelt op hetzelfde niveau, en als je in de frustratiezone gaat zitten, in plaats van de ontspannende communicatie zone. Communiceren met elkaar zou een hoop frustraties, irritaties, en breuken wegnemen. In het artikel van vandaag deel ik drie tips hoe je de communicatie in je relatie kunt verbeteren! Lees je mee? 

1. Spreek je behoeften uit
In de communicatie zie je regelmatig dat we bevelen uitspreken: ‘Ik wil dat je nu ophoudt met het op je telefoon zitten, of ik wil dat je ophoudt met zeuren’. Een bevel zorgt voor een autoritaire houding, en hierdoor creëer je eerder een irritatie gevoel bij je partner. Door je behoefte uit te spreken ben je duidelijk naar je partner. Denk van te voren welke behoefte achter het bevel schuil hangt? Heb je bijvoorbeeld behoefte aan aandacht, intimiteit, rust, of een luisterend oor? Spreek dit uit, plaats van het bevel.
Door open te communiceren welke behoefte je hebt kun je er samen aan werken. Door telkens bevelen uit te spreken, creëer je meer afstand, en wordt de behoefte niet geconcretiseerd.


2. Spreek je gevoel uit
Gevoelens uitspreken is een puntje wat mensen vaak lastig vinden, wat ook helemaal niet gek is. Door je gevoelens uit te spreken laat je een stuk van je eigen los, en stel je je kwetsbaar op. Je partner kan hier baat bij hebben. Door bijvoorbeeld uit te spreken dat het de maandelijkse periode is, en je ook nog eens een stressvolle tijd hebt op je werk weet je partner wat de context is. En kan hij jouw snel prikkelbare gedrag beter begrijpen, en plaatsen waardoor je zo doet.

Bij het uitspreken van je gevoel is het belangrijk dat je geen verwijten uitspreekt. Zo kun je aangeven ‘Ga je vanavond alweer van huis weg? Wat vervelend zeg’. Dit kan verwijtend overkomen naar je partner toe. Je kunt dit ook vervormen door te zeggen: ‘ik heb je de laatste tijd gemist, ik heb behoefte om samen een avondje op de bank een film te kijken’. Door het anders te formuleren breng je het op een andere manier naar elkaar toe.

3. Geef elkaar complimenten
Door je gevoel uit te spreken, en concreet te zijn over een bepaalde situatie geef je elkaar tips om met een bepaalde situatie om te gaan. Als je ziet dat je partner zich ermee bezig houdt, en zijn best doet, geef hem dan een compliment, of geef hem een knuffel. Complimenten geven is belangrijk in een relatie, ook over de kleine dingen. Spreek je waardering uit, dat geeft je relatie écht een boost.

Tenslotte, ga nooit met ruzie slapen. Probeer het altijd uit te praten. Ga niet als een klein kindje blijven mokken, maar raap jezelf bij elkaar, en wees volwassen, spreek het uit.

Heb jij tips voor een goede communicatie? 
Liefs, 
Evelien

Deze post heeft een reactie

  1. Mee eens dat communicatie heel belangrijk is! Ik heb eigenlijk geen aanvullende tips, maar sluit bij jouw tips aan. Denk dat het belangrijkste is om duidelijk te zijn in je communicatie, dat voorkomt een hoop gedoe.

Geef een antwoord

Sluit Menu