4X gewoontes tijdens het thuiswerken! (Bloggen, freelancen, studeren) + tips hoe je effectief thuis kunt werken.

4X gewoontes tijdens het thuiswerken! (Bloggen, freelancen, studeren) + tips hoe je effectief thuis kunt werken.

Regelmatig heb ik een dagje vrij gepland waarin ik aan mijn blog ga werken, of de studieboeken erbij pak. Ik heb in het begin veel moeite ervaart om thuis effectief aan de slag te gaan. Vaak ben ik snel afgeleid, ga ik schoonmaken, of juist YouTube aanzetten en filmpjes kijken.. In de loop der jaren heb ik diverse gewoontes aangeleerd, en ga ik effectiever te werk! In het artikel van vandaag deel ik mijn 4 gewoontes tijdens het thuiswerken, en deel ik ook drie handige tips met jullie! Lees je mee?

1. Een kopje thee 

Als ik een dag thuis werk, begin ik de dag met een grote kop thee. Ik zet vaak een vrolijke theepot op mijn bureau, zodat ik de gehele dag voldoende drink. Ik ben een echte theeleut, dus ik kan daar zo van genieten! Tegelijkertijd ben je effectief te werk gegaan, want je hoeft niet continu naar de keuken te lopen voor een kopje thee. 🙂

2. Ik neem regelmatig een korte pauze

Via mijn studie heb ik geleerd hoe je het meest effectief te werk gaat. Dit doe je door pauzes te nemen. Nu denken jullie vast: uhh Evelien, daar ben ik allang van op de hoogte. Echter is het wetenschappelijk (!) bewezen dat je binnen een tijdsbestek van 4 uur, drie pauzes moet nemen van een kwartier, en 3 kwartier effectief te werk gaat, zonder het gebruiken van je telefoon. Leg deze dus écht weg! Praktisch gezien zou zo je werkochtend eruit zien:

1. 9:00 tot 9:45 werken;
2. 9:45 tot 10:00 pauze;
3. 10:00 tot 10:45; werken;
4. 10:45 tot 11:00 pauze;
5. 11:00 tot 11:45 werken;
6. 11:45 tot 12:00 pauze.

En zo kun je doorgaan! Het is wel van belang dat je tussen de ochtend, en de middag een grote pauze van een uur inlast. Ga in de pauzes naar buiten, maak een wandeling, of geniet even van de zon. Hierdoor heb je meer energie, en kun je weer aan de slag voor de taken die vandaag op de planning staan!

3. Telefoon wegleggenDaarnaast leg ik tijdens het thuiswerken voor een bepaalde tijd mijn telefoon weg. De telefoon werkt voor veel afleiding, dit uit zich dat jij 10 minuten door instagram zit te scrollen, terwijl je waarschijnlijk de 10 minuten veel beter had kunnen benutten!
Leg bijvoorbeeld voor 45 minuten je telefoon weg, en in de pauze mag je de telefoon er weer bij pakken. Geloof mij, dit werkt echt! Wees daarin wel streng voor jezelf, uiteindelijk pluk jij er de vruchten van.

4. Zorg voor een fijne werkplek

Een fijne gewoonte van mij is om je werkplek gezellig te maken! Ik zet graag een lampje aan, ik zorg voor een lekkere geurkaars die aanstaat, en zorgt dat de benodigdheden op mijn bureau liggen: zoals een agenda, maar ook een kladblok. Door een fijne en gezellige werkplek ga ik graag aan het werk, en voel ik mij ook gemotiveerd.
Daarnaast vind ik het prettig om tijdens het werken naar rustgevende muziek te luisteren, de koffiehuis playlist van Spotify is een prettige lijst om aan te zetten tijdens het werken.

Nu ik mijn gewoontes met jullie heb gedeeld, wil ik ook graag een aantal tips met jullie delen hoe je thuiswerken effectiever kunt maken.

1. Maak gebruik van lijstjes

Lijstjes zijn the key! Als er een thuiswerkdag op de planning staat, maak ik altijd gebruik van een lijstje. Probeer voor jezelf een kleine planning te maken en een overzicht te maken. Hierdoor raak ik minder in de stress, en zorg ik ervoor dat ik alles uit mijn dag haal. Hierdoor heb ik alle taken gedaan die op mijn lijstje stonden!

2. Zorg voor een goede internet verbinding

Niks is vervelender dan een slechte internetverbinding.. Ik heb regelmatig zitten stuntelen met een goede internetverbinding. Je kunt een betere internetverbinding creëren door een wifi versterker  in huis te plaatsen. Zo slaap ik op zolder, en is daar niet altijd even voldoende verbinding. Een wifi versterker kan daarbij helpen! Zo kun je ongestoord een productieve thuiswerkdag hebben.


3. Stel prioriteiten 

En stel tenslotte prioriteiten! Bekijk de to-do list, en stel prioriteiten wat je vandaag graag gedaan wilt hebben. Door je tijd goed te benutten, en keuzes te maken behoud je overzicht. Hierdoor ga je gestructureerd te werk. En haal je extra veel uit jouw thuiswerkdag!

*Tevens schreef ik eerder een artikel met mijn 5 tips voor productief thuiswerken, die kun je hier lezen.


Wat is jouw thuiswerk gewoonte?
En heb jij een tip om effectief thuis aan de slag te gaan? 
Liefs, 
Evelien
Deze post heeft 5 reacties

  1. Wat een fijne tips! En zo te horen heb je voor jezelf een fijne manier gevonden om met thuis werken veel gedaan te krijgen. Ik werk zelf ook graag met to-do-lists. Dat helpt mij altijd heel goed. Soms zou ik daarbij nog wel wat meer prioriteiten mogen stellen, omdat mijn to-do-lists soms wat lang zijn 😉 Pauzes nemen is ook heel waardevol inderdaad. Altijd fijn om er tijdens het werken even uit te zijn en daarna weer met frisse energie aan de slag te gaan!

  2. Bij mij werken zulke korte pauzes averechts, haha. Ik geraak dan helemaal uit m'n flow en heb stiekem ook de discipline niet om zo kort te pauzeren. Op kantoor doe ik dat trouwens ook niet. Áls ik dan al eens een dagje thuis werk, probeer ik een werkdag op kantoor na te bootsen. Tijdens de thuiswerklunchpauze plan ik ook geen al te leuke dingen buitenshuis, want terwijl ik terug op kantoor verwacht word na de lunch, voel ik die verplichting thuis niet en ben ik geneigd veel langer te blijven hangen. �� Nuja, ik denk wel dat dat erg persoonsgebonden is. Niet al te uitgebreid pauzeren is in ieder geval wat voor mij het beste werkt.

  3. Ik had nog nooit gehoord van die theorie van drie kwartier werken en een kwartier pauze. Heb eigenlijk ook nog nooit getest of zoiets bij mij werkt, ik ben altijd wel van het uren aan een stuk doorgaan, zeker als het iets voor mijn blog bijvoorbeeld is, wat ik zelf ook echt leuk vind om te doen. Telefoon wegleggen dat is zeker een goeie, maar toch doe ik het vaak niet… Vind je outfit op de foto trouwens echt heel leuk! Leuke kleur ook, je baret. 🙂 liefs

  4. Wat een super fijne tips! Ik leg ook graag mijn telefoon weg tijdens het thuiswerken. En een wifi versterker is echt een goede tip, ik ga binnenkort verhuizen en dan heb ik 'm zeker nodig!

  5. Leuke tips en vaag komen deze mij bekend voor. Ik wist inderdaad van de 45-15 minuten regel. Bij bloggen hoort wel een beetje Instagrammen hoor tussendoor. Lekker foto's kijken, haha. Het is vaak zo dat ik de taken die ik wil doen, op knip. Zo heb ik duidelijker hoe ik alles in stappen moet doen en kan ik tussendoor wat telefoonwerk doen.

Geef een antwoord

Sluit Menu