Study time! | 5 dingen wat je moet weten als je de opleiding SPH wilt doen!

Study time! | 5 dingen wat je moet weten als je de opleiding SPH wilt doen!

Studeren, iets waar ik onwijs veel energie uit haal. Het is een verrijking van je kennis, en je kunt je op verschillende gebieden steeds meer specialiseren, en je expertise vergroten. Ik volg al circa drie jaar de opleiding SPH, oftewel sociaal pedagogisch hulpverlening aan de Hogeschool van Amsterdam. Afgelopen jaar ben ik het uitstroomprofiel GGZ-agoog gaan volgen. Een studie kiezen is nog een hele klus. Zie jij jezelf dit over een aantal jaar doen? Voldoet de opleiding aan je verwachtingen? In het artikel van vandaag wil ik jullie alles vertellen over mijn opleiding! Lees je mee?

Voor de praktische zaken zal ik eerst uitleggen wat de opleiding SPH inhoudt. De opleiding sociaal pedagogisch hulpverlening is een HBO-studie waarmee je later als hulpverlener terecht kan in de gezondheidszorg. Je kunt werken bij diverse doelgroepen, onder andere de geestelijke gezondheidszorg, jeugdzorg, gehandicaptenzorg, TBS, dak- en thuislozen, ouderenzorg, tienermoeders et cetera. Heel breed dus!
1. Een opleiding met veel diversiteit
Veel mensen kiezen de opleiding SPH omdat het een brede opleiding is, je kunt er veel kanten mee op. Je kunt natuurlijk wel weten dat je in de gezondheidszorg wilt werken, maar de gezondheidszorg is ook zó breed. Als je de propedeuse direct in het eerste jaar haalt, kun je verder naar de universiteit en bijvoorbeeld de opleiding psychologie of sociologie volgen. Er zijn veel mogelijkheden!

2. Weinig stage
In vergelijking met het mbo-, loop je bij het hbo,- ontzettend weinig stage. In de eerste twee jaar loop je 4 uur, en daarna 8 uur per week stage. In jaar drie verwachten ze al dat je een uitstroomprofiel kiest, of regulier studeert. Dit is een nadeel, je kunt natuurlijk je kijk op de doelgroepen vergroten door van te voren een mbo,- opleiding te volgen, vrijwilligerswerk te doen, of literatuur over de doelgroepen te lezen.
In het derde jaar en vierde jaar loop je rond de vier dagen per week stage. 
3. Verdieping 
SPH is een opleiding waar veel verdieping wordt aangebracht, de vakken die we kregen vond ik reuze interessant. Het zorgde er echt voor dat je je eigen expertise ontwikkeld op verschillende gebieden. Je krijgt bijvoorbeeld vakken als: sociologie, psychologie, psychopathologie, orthopedagogiek. Door de literatuur die je krijgt, kun je wel een goed beeld krijgen van de verschillende doelgroepen. 
4. Uitstroomprofiel
In het derde jaar van de opleiding krijg je de mogelijkheid om de reguliere opleiding te volgen (kun je bij ouderen, en de gehandicaptenzorg werken, eventueel met een cursus bij de complexere doelgroepen), of een uitstroomprofiel te volgen. Het moment dat ik te horen kreeg dat je een uitstroomprofiel kon gaan volgen deed ik een sprong in de lucht!
Ik wist vanaf het moment dat ik de studie ging volgen, dat ik in de geestelijke gezondheidszorg wilde werken. Je kunt het uitstroomprofiel ggz-agoog kiezen, of het uitstroomprofiel jeugdzorgwerker. 

5. Duaal studeren
Ten slotte een héle fijne optie! Je kunt de studie SPH ook duaal volgen, dit houdt in dat je als leerling zijnde in dienst gaat bij een werkgever. Het voordeel hiervan is dat je praktijk ervaring opdoet, een dag per week naar collega gaat, en je studie wordt betaald door de werkgever zelf. Echter heb je als je bent afgestudeerd, ook direct meer kans op een contract. Voor mij was dit een verademing, en de beste keuze die ik ooit heb kunnen maken. 🙂
Ik vind de opleiding SPH een hele leuke opleiding! Ik werk met veel passie en plezier in de geestelijke gezondheidszorg, je kunt bijvoorbeeld als casemanager (ambulant werker), woonbegeleider, sociotherapeut, activiteitenbegeleider aan de slag gaan binnen de diverse doelgroepen.

*Lees ook mijn artikel over het behalen van mijn propedeuse


Welke opleiding doe jij? Heb je weleens nagedacht over de opleiding SPH? 
Liefs, 
Evelien

Deze post heeft 4 reacties

  1. Wat fijn dat de opleiding je zo goed bevalt, zeker nu bezig bent met het uitstroomprofiel. Het klinkt als een heel leuke, mooie en inderdaad diverse opleiding. Ik heb zelf wel een tijdje overwogen om psychologie te studeren toen ik een studie moest kiezen, maar heb uiteindelijk de studie Nederlandse Taal & Cultuur gedaan.

  2. Interessant om te lezen! En wat fijn dat deze opleiding helemaal bij jou past, dat is zo belangrijk <3

  3. Wat leuk dat je SPH doet! Ik doe zelf HBO-verpleegkunde en herken wel een aantal dingen van wat je zegt, ik ga ook duaal studeren en de GGZ kan ik ook in werken. Alleen bij mijn studie heb je juist mega veel stage wat ik juist ook niet zo fijn vind, maar gelukkig ga ik nu duaal en werk ik gewoon ipv steeds weer nieuwe stageplekken te krijgen.

  4. Superleuk om te lezen! Ik heb eerst een jaar gestudeerd aan de School voor Journalistiek in Utrecht. Het schrijfgedeelte beviel me heel goed, maar televisie en radio maken vond ik niet zo leuk. Toen ben ik geswitcht naar de Lerarenopleiding Nederlands en haal ik, hopelijk, dit schooljaar nog mijn diploma. Eigenlijk weet ik ook nog niet of ik wel echt docent wil blijven, maar dat zie ik nog wel. Eerst mijn diploma, hahah!

    Liefs,
    Marloes

Geef een antwoord

Sluit Menu