Nee zeggen is oké! | 3 tips om vaker nee te zeggen.

Nee zeggen is oké! | 3 tips om vaker nee te zeggen.

Iets wat veel mensen lastig vinden: nee zeggen. Laten we hier eerlijk over zijn. We zeggen vaak ‘ja’ om mensen een plezier te doen, of om mensen te vriend te houden. Of we zeggen het snel, en denken achteraf, had ik maar geen ja gezegd. Dit is zonde van onze tijd, hierdoor gaat de tijd die je kunt benutten aan dierbare mensen eronderdoor. Doordat je leert nee te zeggen, heb je meer pauzes en rust momentjes, en kun je meer de tijd nemen voor mensen die je dierbaar zijn.
Nee zeggen is niet makkelijk, en je moet het jezelf aanleren. Vandaag deel ik met jullie drie tips om vaker nee te zeggen!


1. Denk over de vraag na
Het is belangrijk om na te denken als er een vraag gesteld wordt. Je hebt snel de neiging om gelijk antwoord te geven, terwijl dat helemaal niet hoeft. Geef aan dat je over de vraag nadenkt, en er later op terug komt. Zo geef je jezelf de ruimte om de opties door te nemen als je ja, of nee gaat zeggen op deze vraag. En of je er zelf behoefte aan hebt, tijd voor hebt, en baat bij hebt. Het is helemaal niet erg om dit te doen, je geeft jezelf juist meer de ruimte over er over na te denken.


2. Gebruik geen excuses
Vaak hebben mensen de neiging om excuses te gebruiken om nee te zeggen. Door nee te zeggen voelen we ons schuldig, of willen we de ander een plezier doen. Denk hierbij aan je eigen behoeften, en de reden waarom je een excuus verzint. Je kunt op een onderbouwende manier je mening geven, of helemaal niet onderbouwen waarom je nee zegt. Vergeet niet dat je nee mag zeggen. 


3. Overweeg de redenen
De laatste tip hangt nauw samen met tip 1, het is van belang om de redenen te overwegen. Je kunt dit op het moment surpreme doen, of even een pauze hiervoor inlassen. Probeer te analyseren wat voor voor- en nadelen het zou hebben als je hier ja op zegt, of als je hier nee op zegt. Is deze vraag van belang voor jou, levert het jou wat op? Of heeft deze vraag alleen maar negatieve effecten op jou?
Durf hierin je eigen mening te laten horen, en voor jezelf op te komen.

Heb jij moeite om nee te zeggen? 
Liefs, 
Evelien

Deze post heeft 2 reacties

  1. Heel mooi artikel en je hebt absoluut gelijk. Dit zijn alle drie tips die ik zelf ook graag gebruik om wél nee te durven zeggen. Vooral over vragen nadenken helpt mij om nee te zeggen. Vaak is mijn eerste neiging om direct te antwoorden "Ja hoor", terwijl ik er dan eigenlijk niet achter sta. Als ik het even laat bezinken, gaat nee zeggen al beter 🙂

  2. Wat een goede tips! Ik vind het soms best lastig om nee te zeggen, misschien moet ik ook vaker eerst over de vraag nadenken voordat ik antwoord geef. Klinkt logisch, maar inderdaad, je hebt vaak de neiging om meteen ja te zeggen…

Geef een antwoord

Sluit Menu