De Nederlandse Hygge | 5X oerhollandse geluksmakers!

De Nederlandse Hygge | 5X oerhollandse geluksmakers!

Om mij heen hoor ik mensen droevig en teleurgesteld praten over het herfstseizoen en de winter die eraan komt. We laten de heerlijke zonnestralen, mooie bloemen, en blauwe luchten achter ons. We maken plaats voor de oranje gekleurde bladeren op de grond, regen dat op het raam tikt, het warme kleed wordt uit de kast gehaald, en de typische Nederlandse kaarsen worden te voorschijn gehaald. Nu het najaar is aangebroken wil ik stil staan bij 5 oerhollandse geluksmakers. Geniet je mee? <3
Bron: Pinterest

1. Spelletjes doen

Nu het buiten kouder wordt gaan we meer gezellige activiteiten binnenshuis organiseren. De gordijnen gaan dicht, kaarsjes worden aangestoken, flesje wijn op tafel, en de oud Hollandse spelletjes worden uit de kasten gehaald. Het zorgt voor een knusse sfeer in de donkere dagen. Ik kan ontzettend genieten van deze fijne ongedwongen sfeer. Potje monopoly, levensweg, en kolonisten van katan. De ouderwetse gezelligheid (zonder je telefoon!) komt weer naar boven. 

2. Verwarmen in het stamcafé 
Een avondje buiten je eigen stekje. Maak een wandeling maken naar het plaatselijke stamcafé. De kou vermijden, en jezelf lekker verwarmen in het café. Gezellige gesprekken met dierbaren, en genieten van een winters rood wijntje, bokbiertje of een lekkere warme chocomel. 

3. Huizen als etalages
In de winter geniet ik altijd van alle gezellige woningen die ik van een afstand bewonder als ik een rondje door mijn stad heen fiets. Nederlanders staan bekend om de gezellige sferen in de woningen. De kaarsjes worden uit de kast gehaald, lekkernijen worden op tafel gezet, en de sfeervolle lampjes gaan aan. Als je langs deze gezellige woningen fietst vind ik het net sfeervolle etalages. Het typeert echt de ouderwetse Nederlandse gezelligheid. Gelukzalig gevoel!

4. Het Sinterklaasfeest
Typerend voor de Nederlandse sfeer is natuurlijk ook het Sinterklaasfeest. Ik hoop niet dat ik bij een van jullie een gevoelige snaar raak.. Echter ben ik als volwassene nog steeds verzot op het gezellige feest. Tijdens het zappen het Sinterklaas journaal voorbij zien komen, overal allemaal vrolijke reclames voor het feest, en het verrukkelijke snoepgoed. Op 5 december ga ik samen met mijn kleine nichtjes en familie het feest vieren. 

5. Traditioneel eten 
In Nederland staat de winter, en de gezelligheid nauw samen met het traditionele eten. Verse appeltaart, mosterd, bitterballen eten op (verwarmd) terras, boerenkool met worst, hagelslag, en tijdens oud&nieuw komen de oliebollen weer tevoorschijn. Bij diverse tradities komt het traditionele oerhollandse eten naar voren. 
Terwijl ik dit schrijf is het al buiten donker, stiekem kan ik daar ook weer van genieten. Het is tijd om mijn favoriete kaneel geurkaars aan te steken, pepernootjes erbij te pakken, en een goed boek te gaan lezen. We kijken veel naar onze buurlanden, maar wees ook bewust van onze Nederlandse hygge en cosyness!
Kun jij ook genieten van de koudere wintermaanden? 
Liefs, 
Evelien

Deze post heeft 3 reacties

  1. Wat een leuk en opvrolijkend artikel! Je hebt helemaal gelijk. Met dit soort gezellige aspecten van de herfst en winter zijn het eigenlijk best prima seizoenen, ook in Nederland! Zelf ben ik vooral gek op de feestdagen en Sinterklaas en binnen cocoonen met een kop thee en een warme badjas vind ik ook heerlijk.

  2. Ja ik vind het nu ook wel heel gezellig allemaal! Vooral de oliebollen zijn ook echt weer genieten 😉

  3. Wat een heerlijk artikel! Ik ben echt een herfst & wintermens. Je kan weer lekker knus binnen zitten en ik vind het altijd zo lekker thuiskomen als je uit de kou bent en lekker een kop thee of warme chocomel kan drinken. En zoals nu, lekker met de lampjes en de kachel aan, een chill muziekje erbij kan ik heerlijk genieten van mijn avonden.

Geef een antwoord

Sluit Menu