Het perfecte plaatje op instagram

Het perfecte plaatje op instagram

Helaas is het tegenwoordig op social media erg makkelijk om te manipuleren met het perfecte plaatje. Hierbij heb ik het vooral over instagram. Elke minuut popt er overal het perfecte plaatje vandaan. Ik vind het misleidend. De druk ligt hoog hoeveel volgers je hebt, hoeveel likes je foto krijgt, we doen tegenwoordig veel voor het perfecte plaatje. Hoe echt is instagram nou eigenlijk? In het artikel van vandaag deel ik met jullie mijn ongezouten mening over het ‘perfecte plaatje’ op instagram. Lees je mee?

Ik geef direct toe, ik vind het ook leuk om mijn instagram feed in elkaar te laten voortvloeien, perfect te laten matchen, en ja ik doe ook mijn best voor mijn instagram foto’s. Echter behoud ik wel het plezier erin, ik maak niet eerst duizenden foto’s voor het perfecte plaatje, en je ziet mij ook op de foto met een puistje, vetrolletje of een bad hairday. Dit vind ik heel erg belangrijk om naar buiten te stralen, ik ben niet perfect, niemand is perfect.

Doordat er zoveel perfecte foto’s, perfecte lichamen, en mooie gezichtjes voorbij komen op instagram vond ik het extra belangrijk om meer te doen met self-love en body positivity op mijn account. Oftewel tevreden met je lichaam zijn in every size. Doordat de perfectie zo wordt benadrukt op instagram, kan dit voor veel onzekerheid zorgen bij jonge maar ook volwassen mensen. Is mijn leven wel leuk, ben ik slank genoeg, heb ik mooie kleding in mijn kast hangen..? Dit zijn allerlei vragen die in je hoofd voorbij kunnen komen bij het openen van social media.

Zoals ik al aangaf wordt er veel op Instagram het perfecte plaatje gecreëerd. Het kan zo zijn dat diegene in kwestie (ik bedoel niemand specifiek) de foto maakt, met een big smile op de foto staat, maar tegelijkertijd zich ontzettend neerslachtig voelt. Het is vaak een gemaakt plaatje. Op instagram laten we de mooiste foto’s zien, en doen we alsof ons leven een groot feest is. Natuurlijk heeft iedereen wel eens een neerslachtige bui, zit een vrouw met een bak ijs en reep chocola romcoms te kijken omdat ze ongesteld is, of gewoon een baaldag heeft. Ik probeer op mijn instagram ook de ‘niet perfecte’ foto’s te laten zien, waar ik een buikje heb of in bikini sta met maat 42/44. Niet het ideaal beeld. Dat maakt mij echter niet uit, ik ben zoals ik ben.

Omdat we het over het perfecte plaatje hebben wil ik ook een paar oncharmante foto’s laten zien die mijn blog/instagram pagina niet hebben gehaald, omdat ik weer eens zat te praten of lomp aan het doen was. En ik wil ook eens een keer mijn foto’s zonder filter laten zien, niet dat ik hele aanpassingen doe, maar het is toch altijd even een ander gezicht. You ready? Hier komen ze.

”Geen commentaar”
 ”Soms schiet ik gewoon even in een lachbui”
 ”Zit mijn bikini broekje nog wel goed?”
 ”Mike, het is goed zo! Mensen kijken me awkward aan”
”Jaaa, het is weer goed!”

Dit waren mijn hersenspinsels over het perfecte plaatje op instagram. Zo zeg ik niet dat dit erg is als je het leuk vind om zulke mooie foto’s te plaatsen op instagram, maar hou het als volger in je achterhoofd dat er heel wat poses en foto’s voorafgaan tot je de perfecte foto hebt. Het zou leuk zijn als er op social media steeds meer levensechte situaties worden gedeeld, het gebeurd steeds meer gelukkig!

Wat vinden jullie van instagram? 

Liefs, 
Evelien

Deze post heeft 6 reacties

  1. Ik snap je gevoel! Ik heb twee instagramaccounts: eentje voor mijn blog & youtube en eentje voor mijn persoonlijke omgeving. Op die persoonlijke knal ik alles wat ik leuk vind om te delen en daarbij geef ik niet teveel om de perfecte feed, ook al wil ik ook daar leuke foto's plaatsen natuurlijk. Ik vind het vaak best wel vermoeiend om na te denken over of een foto wel in je feed past en waar je dan foto's moet maken.. alhoewel het ook een soort vorm van kunst/entertainment is! Het heeft heel erg twee kanten merk ik.

  2. Wat leuk dat je deze foto's toch deelt! Ik heb zelf ook héél veel foto's waarop ik niet al te charmant sta 😉 Ik ben het met je eens dat Instagram soms een vertekend beeld geeft. Vooral voor jonge meiden kan dat best wel lastig zijn, denk ik. Zelf realiseer ik me gelukkig wel dat de meeste perfecte foto's geen realistisch beeld geven of dat er wat aan gephotoshopt is. Zelf houd ik ook wel van positieve posts, maar daarbij probeer ik ook wel (vaak in mijn captions) eerlijk te zijn over bijvoorbeeld onzekerheden of minder perfecte dingen in mijn leven. Dat stukje persoonlijkheid kan ik ook bij andere Instagrammers alleen maar waarderen 🙂

  3. Ik zei het pas nog tegen Romy: ik ben zó blij dat Instagram er in mijn tienerjaren nog niet was. Ik geloof best dat het op jonge meisjes tegenwoordig, die zich niet goed in hun vel voelen of erg beïnvloedbaar zijn, een erg slechte invloed kan hebben. Zelf besteed ik trouwens helemaal geen aandacht aan die perfecte feed, maar dat zie je dan ook aan mijn volgersaantal, haha.

  4. Haha heerlijk die blooper foto's! Zo heb ik er ook nog wel een paar :-). Ik vind het mooi dat er steeds meer aandacht wordt besteed aan body positivity en dat het perfecte plaatje minder belangrijk wordt. Al moet ik zeggen dat ik juist op een baaldag heel erg kan genieten van andermans mooie foto's, nep of niet! Ik gebruik Instagram ook graag om inspiratie op te doen.

  5. Ik begrijp het helemaal! 'Het perfecte plaatje' was een beetje de reden dat ik de afgelopen tijd afwezig ben op Instagram. Ik voelde ook constant de druk om perfecte foto's te delen 'want anders wilt niemand je volgen', toch? Ik had minder plezier in het maken van foto's, dus ik heb even een break genomen. Veel volgers en likes zijn leuk, maar uiteindelijk draait je leven daar toch niet om. Met volgers en likes kun je je rekeningen niet betalen, zeg ik dan maar. Vanaf nu deel ik de foto's die ík leuk vind en niet wat sociaal acceptabel is. Ik vind jouw Instagram juist zo leuk, omdat je gewoon lekker jezelf bent! <3

  6. Ik vind dat je groot gelijk hebt! Mensen hun zelfbeeld kan zo worden verlaagd, kunnen zich onzeker gaan voelen… Ik probeer tegenwoordig alleen nog mensen te volgen die ik daadwerkelijk ken of écht inspirerend of grappig vind. Die laatste foto's zijn misschien niet volgens de "perfecte norm van Insta" maar ik vind ze 1000x leuker!
    Fijn artikel om te lezen X

Geef een antwoord

Sluit Menu