Schoolproject: Ongewenste zwangerschap bij mensen met Schizofrenie

Schoolproject: Ongewenste zwangerschap bij mensen met Schizofrenie

Helaas, er komt vandaag geen photodiary online. Mijn afgelopen week bestond uit studeren, studeren en nog eens studeren. Gelukkig is hard werken beloond, want ik heb allebei de theorietentamens gehaald! De verdere resultaten krijg ik binnenkort nog binnen, hopelijk is snel de zomervakantie aangebroken. Ik had een tof schoolproject op school, het was de bedoeling om diverse doelgroepen (tienermoeders, psychiatrische patiënten, jeugdzorg etc) in te lichten over seksualiteit. Dit kan bijvoorbeeld gaan over de taboe rondom seksualiteit te doorbreken, (ongewenste) zwangerschappen aan het licht te brengen, en de gevolgen daarvan voor zowel de ouders als het kind zelf, voorbehoedsmiddelen, of voorlichting te geven. In het artikel van vandaag wil ik dit toffe schoolproject uitleggen, en het resultaat laten zien. Want stiekem ben ik er best enthousiast over! Kijk je mee?

Het doel van de fotoreportage is om diverse situaties rondom seksualiteit over te brengen aan mensen met Schizofrenie. We hebben onderzoek gedaan naar de seksualiteit van mensen met deze stoornis, zo zie je dat ze regelmatig diverse partners hebben,  onstabiele relaties hebben,  weinig mensen voorbehoedsmiddelen gebruiken, moeite hebben om een stabiele opvoeding te hebben, ongewenste zwangerschappen voorkomen en dat erfelijkheid van de stoornis een grote rol speelt. Door middel van deze foto’s willen wij gezonde seksualiteit zien, verleiding die op de loer ligt, maar ook de gevolgen die er kunnen spelen. 
In de bovenste foto zie je een foto van gezonde seksualiteit. Ik lig in bed, met een vrolijke gezichtsuitdrukking en diverse voorbehoedsmiddelen om mij heen. Het donkere gedeelte links is Mike zijn achterhoofd. Binnen deze situatie wilden we een gezonde seksualiteit laten zien doordat het er diverse voorbehoedsmiddelen rondom mij liggen. 
Bij deze foto wilden we overbrengen dat verleiding doet vergeten.. Doordat je in een bepaalde flow bent vergeten mensen weleens om voorbehoedsmiddelen te gebruiken en mensen met schizofrenie hebben hier al helemaal last van, ze ervaren diverse drukte en gedachtes in hun hoofd waardoor dit soort dingen snel vergeten wordt en ze er niet bij nadenken wat voor een grote gevolgen er plaats vinden.. 
Het moment dat Mike met dit idee kwam vond ik het eerst een beetje raar maar het effect is super tof geworden, en is precies wat we wilde uitbeelden. Mensen met schizofrenie hebben last van wanen, hallucinaties, concentratie problemen etc. Dit zorgt voor veel drukte in iemand zijn hoofd. Door de condooms voor mijn ogen te plaatsen wilden we laten zien dat mensen met schizofrenie door de drukte in hun hoofd de mogelijkheden tot een veilige seksualiteit niet zien en de gevolgen die kunnen plaats vinden bij een ongewenste zwangerschap. Een (ongewenste) zwangerschap kan leiden tot kinderen die meer aanleg hebben voor deze ziekte. 
Bij deze foto heb je de mogelijkheid om zelf de situatie in te vullen. De vrouw kan erachter komen dat haar seksuele partner schizofrenie/aanleg hiervoor heeft, ze kan zelf schizofrenie hebben en per ongeluk zwanger zijn geraakt. Dat vind ik zo tof aan deze foto. Er zijn verschillende kanten die je in de foto kunt zien. 
En bij de laatste foto willen we drie diverse gezichtsuitdrukkingen laten zien, je bent in je eigen gedachten verzonken en weet niet meer wat je wilt doen, bij de andere foto ben je in paniek en zit je met de handen in je haren omdat je door de drukte in je hoofd het niet meer overziet. In het midden willen we laten zien dat de wereld helemaal op zijn kop komt te staan. 
Ik ben benieuwd wat je van het schoolproject vind rondom ongewenste zwangerschap bij mensen met  schizofrenie. Ik vind het resultaat erg tof en heb geprobeerd zoveel mogelijk de gezonde seksualiteit te laten zien maar ook de gevolgen die plaats vinden. Dit is natuurlijk niet uitsluitend voor mensen met een psychiatrische aandoening maar het geld voor iedereen. Een ongewenste zwangerschap kijkt zo om de hoek, wees bewust wat je doet en wat de gevolgen kunnen zijn. 
Wat vinden jullie van het schoolproject?
En ik wil Mike bedanken voor het helpen met fotograferen, dankjewel poopoo!  

Liefs, 
Evelien

Deze post heeft 7 reacties

  1. Wat een onwijs mooie foto's zeg, zeker als je het verhaal erachter leest. Geweldig uitgedacht en het resultaat laat heel mooi de boodschap van het project zien. Knap hoor, want het lijkt me nog best lastig om foto's te maken voor zo'n onderwerp!

  2. Wat een super mooie foto's, echt een heel tof project! Wat lief dat je vriend wilde meehelpen! Best een heftig onderwerp.

  3. Wauw zo'n mooie foto's. En inderdaad goed uitgedacht! Ik zou niet weten hoe ik er aan zou moeten beginnen 🙂

  4. Gaaf Evelien, tof gedaan en goede ideeen van Mike! Mag je trots op zijn.

Geef een antwoord

Sluit Menu