Mijn frustratie over de termen hoog- en laagopgeleiden

Mijn frustratie over de termen hoog- en laagopgeleiden

Ik zat rustig te studeren en ik hoorde het nieuws op de achtergrond. Het wekte niet mijn aandacht totdat ik het woord hoogopgeleiden en laagopgeleiden hoorde. Door deze woorden krijg ik rillingen over mijn rug en ontstond er veel frustratie en onbegrip van binnen. Dit nieuwsbericht inspireerde mij om deze frustratie van mij af te schrijven in dit artikel, waarom willen wij zo erg mensen in hokjes plaatsen?

Ik vind de termen hoog- en laag opgeleiden nonsens. Het is een woord wat in het taalgebruik van onze maatschappij is terecht gekomen en wat als een lopend vuurtje door Nederland gaat. Het komt op het nieuws, kinderen krijgen het te horen en mensen met een bepaalde baan worden in hokjes gestopt.

Naar mijn idee denken mensen er niet bij na wat deze termen met mensen kan doen. Denk eens aan de kinderen die op dit moment op de middelbare school zitten te bikkelen om hun diploma vmbo-k of vmbo-t te behalen, en je daarna krijgt te horen dat je in de categorie laag opgeleid hoort. Sommige kinderen zijn onwijs trots dat ze een bepaald niveau hebben behaald en dit wordt in een klap weggehaald. De zelfverzekerdheid, trots en tevredenheid is in een keer weg. 
Tegenwoordig ligt er een grote druk op het doorstuderen, en ik moet eerlijk toegeven ik doe hier ook aan mee. Ik kan mij nog goed herinneren dat ik op de basisschool vmbo-basis of kader kreeg geadviseerd (helemaal niks mis mee) en toen destijds met veel moeite mijn vmbo-t diploma had behaald. Wat was ik hier blij mee en trots op, ik had daarna mijn mbo-opleiding gehaald en kreeg daarna de mogelijkheid om door te studeren en mijzelf te specialiseren. 
Echter zijn er ook mensen die minder goed kunnen leren, is dat dan gelijk de reden om deze mensen laag opgeleid te noemen? Nee, dat vind ik niet. Deze term walg ik van, en ik vind het dan ook verschrikkelijk dat mensen deze term gebruiken. Mensen die de opleiding vmbo-basis hebben gedaan en daarna een technische opleiding zijn gaan volgen en later te werk gaan als fietsenmaker, bouwvakker of monteur is helemaal niks mis mee. Deze mensen hebben moeten knokken om deze lastige bevoegdheden allemaal te leren en zich eigen te maken. Zij zijn de gene die jouw fiets/auto kunnen repareren, die ervoor zorgen dat de wegen veilig zijn voor jou en de kinderen. Dit kun je niet uit boekjes leren, hier heb je de kwaliteit werken met je handen voor nodig. En tegenwoordig zijn er weinig mensen bevoegd om met je handen te werken. 
In deze maatschappij zou ik graag willen dat wij elk soort functie die iemand vervult erkennen en waarderen, of je nu een psychiater bent die tot zijn 32e door heeft gestudeerd of dat je een stratenmaker bent. Wij kunnen niet zonder elkaar en houden de maatschappij in balans. Als we zo doorgaan zoals we tegenwoordig denken zijn er over dertig jaar geen automonteurs, stratenmakers of bouwvakkers meer. Dan zijn we de penarie, iedereen heeft dan vele studies op zijn naam staan maar is niet bevoegd om de praktische handelingen uit te voeren. 
We zouden de termen eigenlijk moeten veranderen naar praktisch opgeleiden en theoretisch opgeleiden. Dat vind ik veel beter passen bij deze studies en beroepen. Ik hoop dat dit ooit doordringt in de maatschappij, en dat is misschien nog wel het ergste, het wordt niet bewust gezegd, we weten niet wat voor gevoel dit bij mensen geeft, laten we eerst hier bewust van worden. Wat ik wil zeggen is dat het belangrijk is dat je iets doet wat je leuk vind en goed in bent, en natuurlijk van geniet. Een ‘hogere’ opleiding zorgt er echt niet voor dat je beter bent of gelukkiger bent, vind ik niet tenminste. 
Wat vinden jullie van deze termen? 
Liefs, 
Evelien

Deze post heeft 3 reacties

  1. Ik kan me helemaal in je artikel vinden. Ik vind het sowieso niet kunnen dat mensen soms bijvoorbeeld een adviseur meer waard vinden dan iemand met een meer praktisch beroep. Ik bedoel: ik zie mezelf niet snel als loodgieter werken en ben hartstikke blij dat er mensen bestaan die dat wél kunnen en die mij helpen als ik problemen heb met bijvoorbeeld een verstopte gootsteen. Uiteindelijk doet ieder beroep ertoe en hoef je inderdaad geen stempeltjes te geven als 'laagopgeleid' en 'hoogopgeleid'. Het gaat erom dat mensen iets doen wat hen goed ligt en waar zij plezier uit halen. En daarbij zijn mensen met praktische beroepen minstens zo hard nodig als mensen die bijvoorbeeld jarenlang hebben gestudeerd om arts te worden.

  2. Ik ben het helemaal met je eens! En het leuke is, de mensen die de termen voornamelijk gebruiken zijn de "hoog" opgeleiden en die kunnen juist niet zonder de "laag" opgeleiden (denk aan het repareren van hun auto, het bouwen van hun huis enz) Ik heb zelf vmbo-k gedaan en daarna een niveau 3 opleiding, maar ik heb inmiddels wel een eigen bedrijf, dus zo slecht doe ik het denk ik niet, ondanks dat ik gewoon slecht kan leren.

  3. Wat een goed artikel! Ik heb hier nooit zo bij stil gestaan. Hoewel ik een HBO opleiding heb gedaan werk ik ook vooral met mijn handen, haha, ik heb namelijk een creatieve opleiding gedaan. Eigenlijk zegt laag of hoogopgeleid niet zo veel, maar het is inderdaad gewoon een nare stempel. Nergens voor nodig!

Geef een antwoord

Sluit Menu