Hoe autonoom zijn we tegenwoordig?

Hoe autonoom zijn we tegenwoordig?

Vorige week kreeg ik een ontzettend lief compliment van een lerares van mij. Ze vond dat ik een leuke kledingstijl had en dat ik een autonoom persoon was. Dit zette mij aan het nadenken. Wij mensen lopen graag achter grote horden mensen aan en zijn gevoelig voor diverse trends (ik ook!). Ik dacht er overna en keek rond in mijn school. Toen dacht ik, hoe autonoom zijn wij eigenlijk?

Het valt mij op dat tegenwoordig weinig mensen autonoom zijn op het gebied van mode. Als ik kijk naar mijn school zie ik duizenden dezelfde sneakers, zwarte leren jasjes en allemaal dezelfde soort broeken aan. En dat terwijl ik studeer in Amsterdam. Het moment dat ik mij aanmeldde om in de grote stad Amsterdam te studeren had ik wel andere verwachtingen, ik verwachtte mensen met een eigen kledingstijl, die lef hadden en toffe kledingitems zouden dragen (Niet natuurlijk altijd mijn smaak maar wel dat ze hun eigen stijl zouden hebben). Er zitten natuurlijk wel een aantal van dit soort mensen op mijn school maar helaas zie ik ze weinig. De wereld bestaat vol grijze muisjes en mensen die achter elkaar aan lopen en voor mijn gevoel bang zijn om uit het bekende te stappen.

Ik vraag me dan af hoe dit komt, er hangen zoveel vrolijke, funky en gezellige kledingstukken in de winkels met bloemenprint of felle kleuren maar toch dragen veel mensen wit, grijs of zwart. Of een basic jeans met een wit t-shirt. Niks mis mee hoor, ik hou ook van hele basic outfits als ik een dagje geen zin heb om er iets aan te doen, maar dragen waar ik mij goed invoel (onder andere fijne kleuren en gekke prints) vind ik ook erg belangrijk. Kleur maakt de wereld ook een stuk vrolijker en je straalt er meer door, maar waarom zien we zoveel grauwe kleuren en kledingstukken in de wereld?!

Ik denk dat het ligt aan onzekerheid, ‘veel mensen dragen een bepaald kledingstuk dus ik ook. Dan zal het geaccepteerd zijn en daar voel ik mij veilig in. Is het allemaal niet out of the box gedacht’. Naar mijn mening is het belangrijk om te dragen wat jijzelf leuk vind, al hou jij van fel rode jurkjes met toffe kistjes eronder, moet je dit gewoon doen. Het is belangrijk om niet erover na te denken wat anderen van jou denken, iedereen zal en blijft een eigen mening over je hebben. Of je nu een grijs muisje bent of een uitgesproken kledingstijl hebt. Draag wat jij graag wilt en fijn in voelt, en blijf vooral jezelf. Nogmaals, denk er niet over na wat anderen over jou en je kledingstijl vinden. Al ben je klein en wat voller, of juist een langere vrouw, zoek uit waar jij je goed in voelt en laat je onzekerheden achter. Wees degene die juist een stap buiten je comfort zone durft te zetten!

Durf jij je eigen kledingstijl te showen? <3
You go girl!
Liefs, 
Evelien

Deze post heeft 3 reacties

  1. Ik kan niet anders dan het helemaal eens zijn met jouw artikel. Je hebt gelijk: het is soms zo jammer dat mensen dragen wat anderen ook dragen, alleen om aan het perfecte plaatje te voldoen. Zelf draag ik sinds een jaar of twee wat opvallendere kleding. Ik ben gek op jurkjes en jasjes in vrolijke kleuren en op bloemenprintjes. De een vindt het mooi, de ander vast verschrikkelijk, maar ik voel me in ieder geval helemaal goed in kleding die bij mij past 🙂

  2. Het gekke is dat de stijl van tegenwoordig ook echt mijn stijl is en dat dat al jaren zo is. Al zo lang ik me kan herinneren loop ik rond in een doodnormale jeans met een leren jasje op, zelfs in de middelbare school al. Dat is waar ik me het meest comfortabel in voel. Als binnenkort iedereen weer in bloemenprint de deur uitgaat loop ik nog altijd rond in m'n zwarte leren jasje, haha!

  3. Leuk geschreven! Ik kan me hier wel in vinden. Al denk ik dat sommigen nog wat meer tijd nodig hebben om hun eigen stijl te ontwikkelen. Mijn stijl is door de jaren heen ook enorm veranderd. Je moet inderdaad gewoon dragen waar jij je goed in voelt, dat is zo belangrijk!

Geef een antwoord

Sluit Menu