Vier tips om vaker offline te zijn

Vier tips om vaker offline te zijn

Offline is the new luxury… ”Kan je mobiel alsjeblieft op stil? Mag de trilfunctie uit”. Ik merk dat ik mij steeds vaker irriteer aan het fenomeen je telefoon is je nieuwe beste vriend. Wanneer ik om mij heen kijk in de trein is het gewoon ‘normaal’ wanneer iedereen schaapachtig naar zijn telefoon kijkt en is het bijzonder wanneer mensen samen in gesprek zijn of een boek lezen. Natuurlijk doe ik hier ook weleens aan mee. Ik merk dat de druk om alles bij te houden mij veel energie kost,  op appjes reageren, social media up-to date houden etc. Natuurlijk allemaal heel erg leuk maar het is ook belangrijk om soms je telefoon ook wel eens weg te leggen, bijvoorbeeld wanneer je aan het genieten bent van een leuke date-night of een me-time avond. In het artikel van vandaag deel ik met jullie mijn tips om regelmatig vaker offline te zijn. 
Bron: Flow

1. Mobiel weg bij het eten
Ik vind het fijn om mijn telefoon weg te laten bij het eten. Dit zorgt ervoor om samen met je familie/gezin. Spreek bij jou thuis af om niet de televisie aan te zetten tijdens het eten en je telefoon ergens anders neer te leggen. Dit zorgt voor veel meer rust en eventjes een ontspan momentje binnen je drukke bestaan. 
2. Doorbreek je patronen
Ieder mens heeft bepaalde patronen, ook wat betreft mobiel gebruik. Het is belangrijk om bewust te worden van je eigen patronen, dit is ontzettend lastig maar wel erg effectief. Heb je bijvoorbeeld als patroon direct wanneer je een berichtje krijgt of een mail in je mailbox verschijnt dit te lezen en hierop te reageren? Wees bewust hoe je hier op reageert en probeer de berichtjes en de mailtjes even te laten voor wat het is. Het is niet een must om direct te reageren op deze berichten. 
3. Maak een planning
Wanneer ik aan het studeren bent vind ik het lastig om mijn mobiel te laten voor wat het is want ja allerlei leuke berichtjes, instagram posts en leuke gifjes zijn natuurlijk veel gezelliger dan de ‘saaie’ lesstof. Ik heb een simpele tip maar hij is erg effectief, leg je mobiel/laptop weg en zet het geluid ook uit. Zo raak je niet snel in de verleiding en leidt dit niet tot onproductief werken.  Stel voor jezelf bijvoorbeeld als doel om een uur lang productief te studeren en daarna eventjes een ontspan moment in te lassen en op dat moment mag je ook even op je telefoon kijken, daarna leg je hem weer weg. 
4. Lege slaapkamer
Ik vind het fijn om het laatste halfuur voor het slapen gaan mijn telefoon/laptop zoveel mogelijk uit de slaap kamer te verbannen. Het is bewezen dat het gebruik van je telefoon voordat je gaat slapen ervoor zorgt dat je slecht in slaap kunt komen. Ik vind het fijn om voor het slapen een tijdschrift te lezen of een goed boek. Het is zo belangrijk om je hoofd leeg te maken voordat je gaat slapen. Dit zorgt voor mij voor veel meer rust. <3 Héérlijk!
Zijn jullie vaker offline? 
Liefs, 
Evelien

Deze post heeft 7 reacties

  1. Dat zijn zeker goede tips en soms ook echt dingen om eens over na te denken! Ik check bijvoorbeeld altijd nog de laatste minuut voordat ik ga slapen mijn telefoon. Niet zo handig! Dan is het misschien beter om mijn telefoon even weg te leggen. Tijdens het eten leg ik mijn telefoon wel altijd netjes weg, zodat ik gewoon even met mijn familie ben.

  2. Het laatste puntje vind ik een goede! Ik moet m'n smartphone nodig op m'n dressoir leggen, in plaats van op m'n nachtkastje. Niet alleen ben ik dan niet afgeleid door m'n telefoon en kan ik me op m'n boek focussen, maar ook moet ik dan uit bed om m'n wekker uit te zetten en geraak ik misschien sneller op! 😀

  3. Als ik met mensen aan het praten ben, ga ik bewust niet meteen naar mijn telefoon grijpen als ik een melding krijg. Ik zet ook vaak mijn telefoon op stil, zodat binnenkomende berichten me minder afleiden. Na een tijdje is het zo'n gewoonte dat je soms zelfs vergeet dat je berichten gekregen hebt.

  4. Ik ben eigenlijk de hele dag online. Ik was vorige zomer een keer in de wellness en toen besefte ik dat ik het eigenlijk wel fijn vond om de hele dag zonder telefoon te zijn.

  5. Wat een fijne tips! Ik kan best wel goed zonder mijn telefoon, maar ik vind het ook wel erg fijn om met sociale media bezig te zijn. Op vakantie kijk ik eigenlijk amper op mijn telefoon! Thuis is dat toch wat lastiger of zo. Voor het slapengaan lees ik ook vaak een boek, dat is inderdaad heel ontspannend!

  6. Ik probeer inderdaad ook een halfuur voor ik ga slapen alle "schermen" te mijden (niet dat dat elke avond lukt) en bijvoorbeeld nog een boek te lezen. Ik probeer ook niet altijd meteen te reageren wanneer ik een bericht binnen krijg, al leidt dat ook vaak tot frustratie van de verzender 😀

  7. Goede tips. Ik vraag het me ook altijd af hoe het tot zover kon komen dat zo'n klein mobiel apparaat altijd maar in ons leven 'moet' zijn. Ja ik doe er ook aan mee, vind het ook echt wel leuk Instagram enzo #verslaving Maar toch had ik wel is gewild dat we weer terug konden naar de goede oude tijd. Old school bellen, brieven versturen, kaartjes!

Geef een antwoord

Sluit Menu