HBO update | Propedeuse behaald!

HBO update | Propedeuse behaald!

Als een onzeker ‘meisje’ stapte ik de grote Amstelcampus binnen. Oftewel de Hogeschool van Amsterdam. Net mijn mbo-opleiding persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen op zak, begon ik weer aan een nieuw avontuur. Onzeker over mijn kunnen en of ik überhaupt wel de 50 studiepunten zou halen. En nu dik een jaar verder……

Twee jaar geleden heb ik over mijn keuzestress een artikel geschreven, die kan je hier lezen. Over een vervolg opleiding te volgen heb ik een lange tijd nagedacht. Ik was erg onzeker over mijn manier van studeren en ik heb eerlijk gezegd de laatste aantal jaar op mijn mbo opleiding weinig tentamens geleerd. Het was dus een lange tijd geleden dat ik met mijn neus in de schoolboeken heb gezeten.

Ik begon aan mijn hbo-opleiding met weinig vertrouwen. Ik had 1000% vertrouwen erin dat de opleiding Sociaal Pedagogisch Hulpverlener bij mij zou passen, want na drie jaar stage gelopen te hebben met diverse doelgroepen wist ik dat ik mensen met een psychische aandoening zou willen begeleiden en ondersteunen. De theoretische kant daar in tegen daar twijfelde ik aan. Ik wist niks van studiepunten, tentamens, projecten of bronnen in APA zetten. Er ging dan ook een wereld voor mij open toen ik aan deze opleiding begon en dat brengt natuurlijk ook zo zijn stress met zich mee.

Mijn doel was om minstens de 50 studiepunten te behalen en mijn opleiding voor het eerste jaar te halen. Mijn eerste tentamen week in Oktober zat er op en had mijn twee theorie toetsen gehaald en langzamerhand kwam ik erachter dat ik deze opleiding aan kon. In semester drie had ik nog maar een theorie herkansing gehad (en gehaald!) en had ik tot nu toe al mijn vakken gehaald met een (dikke) voldoende. Yes!

Mijn stage ging ook goed, ik liep stage bij de Raphaelstichting in Haarlem. Ik werkte met mensen met een beperking en merkte al gauw dat het niet mijn doelgroep was. Desondanks heb ik er een onwijs leuk jaar van gemaakt, veel geleerd, en waren mijn begeleiders ontzettend blij met mij en heb ik mijn stage met een dikke 8 gehaald. Super trots.

In periode vier had ik de laatste vakken en heb ik alles gehaald. Oftewel mijn propedeuse in de pocket! Ik had hier nooit van durven dromen en eerlijk gezegd ook niet verwacht dat ik direct mijn propedeuse zou halen in het eerste jaar. Ik heb geleerd dat wanneer je iets wilt, je dit ook kan, als je er maar passie en veel tijd in stopt. Aan mijn eerste leerjaar heb ik zó veel tijd besteed, maar het was de moeite helemaal waard. Ook moet ik er bij zeggen dat ik ontzettend blij ben met mijn mbo-opleiding wat ik hiervoor heb gevolgd. Vooral ben ik erg blij met de praktijk ervaring. In de praktijk leer je zoveel dingen en ontwikkel je jezelf erg goed. De diverse voorbeelden wat ik heb meegemaakt in de praktijk bij bijvoorbeeld het werkveld psychiatrie heeft mij geholpen bij de theorie eigen te maken, maar ook de eigenschappen die je moet hebben zoals grenzen aangeven en professionele afstand en nabijheid tonen heb ik al aardig ontwikkeld. Super happy mee!

De propedeuse uitreiking vond ik ontzettend leuk en ik voelde mij zó trots. Mike deed ook nog eens een super lieve speech wat recht uit zijn hart kwam en dat maakte mij erg emotioneel. Ik werd er bewust van wat ik had neergezet en hoe graag ik dit wilde. Deze dag heb ik gevlogt en kan je hier zien als je het leuk vind.

Kortom ik ben erg trots en super blij met de resultaten. Ik bevind mij nu in leerjaar twee en kan aan het eind van het jaar een uitstroom profiel kiezen, natuurlijk wil ik mij specialiseren als GGZ-Agoog en ik kan niet wachten!!

Hebben jullie ook de overstap gemaakt van het mbo naar het hbo? 
Liefs, 
Evelien

Deze post heeft 10 reacties

  1. Proficiat, Evelien! Zo lief dat Mike een speech gegeven heeft! Ik ga straks je vlog kijken. 🙂

  2. Zo ontzettend goed van je!! Heel fijn dat je zo gegroeid bent, zowel op persoonlijk als op professioneel vlak.

  3. Je mag hier inderdaad ontzettend trots op zijn! Ik koos er na mijn mbo opleiding voor om te gaan werken, puur omdat ik niet wist wat voor een hbo opleiding ik wilde gaan doen en ik dat zonde zou vinden als ik het achteraf gezien niet leuk vond!

  4. Zo knap, je mag hier echt trots op zijn! Ik heb zelf niet de overstap gemaakt naar het hbo, maar ben wel vorig jaar gestart met een totaaal andere opleiding, wat ook heel erg wennen was.

  5. Ah wat leuk om te lezen wat je al hebt bereikt, ik ben ook trots op jou! <3 Super goed dat je je propedeuse al hebt. Ik hoor vaker dat van Mbo naar Hbo best lastig is en heel erg wennen, niet iedereen kan het aan, maar jij wel! Ik ga je vlog ook even terugkijken.

  6. super fijn dat het goed ging en je het hebt gehaald! nogmaals gefeliciteerd! liefs

  7. Wauw, wat mag je ontzettend trots zijn op wat je hebt bereikt in je opleiding en op hoe je ook jezelf hebt weten te verbazen 🙂 Superknap dat je je propedeuse in één jaar hebt behaald. En wat mooi dat ook je vriend daar een terecht heel lieve speech voor heeft gehouden 🙂

  8. Nogmaals gefeliciteerd. Superknap ook dat je het zo snel gehaald hebt

Geef een antwoord

Sluit Menu