Tips om van je blog een bedrijf te maken

Tips om van je blog een bedrijf te maken

Bloggen is mijn grootste hobby en is echt een creatieve uitlaatklep. Door middel van mijn blog kan ik mijn creativiteit kwijt in schrijven, fotograferen, stylen en natuurlijk nog veel meer wat erbij komt kijken. Naar mate ik langer aan het bloggen was en ik er meer tijd in stak kwam ik in aanmerking met bedrijven, samenwerkingen, advertorials etc. Super leuk natuurlijk! Maar aan de andere kant ook heel lastig, want wanneer moet je jouw (kleine) blog inkomsten officiel registreren? Van het bedrijf Viking ontving ik een pakket met producten wat het bloggen makkelijker maakte maar ook een informatie map met tips en informatie hoe je van je blog een bedrijf kan maken en vooral professioneler. Lees je mee?


1. Is jouw blog ready om er een bedrijf van te maken? 
Het allerbelangrijkste is dat je veel plezier hebt in het bloggen en dit ook nu nog steeds met veel plezier doet. Je steekt er graag tijd in en bent er zowat dagelijks wel mee bezig. Als je weleens of regelmatig opdrachten binnenkrijgt en hier daadwerkelijk geld mee verdiend kan je overwegen om dit nog serieuzer aan te pakken. Je begint er langzaam over te realiseren dat je later van je blog werk kan maken, sterker nog, je zou er weleens je werk van kunnen maken! 🙂

2.  Kamer van koophandel
Het moment dat je regelmatig opdrachten binnen krijgt en er geld mee verdiend is het een mogelijkheid om je in te schrijven bij de KvK oftewel de kamer van koophandel. Wanneer je eigen blog (en dan ook je eigen bedrijf) inschrijft bij de KvK zorgt dit ervoor dat je je naam in een handelsregister zet zodat iedereen kan zien dat je bedrijf rechtsgeldig is en echt bestaat.

Het is natuurlijk niet zo dat wanneer je 1 opdracht per maand heb direct moet of kan inschrijven bij de KvK, hier zitten wel eisen aan verbonden zoals:
– Minimaal 15 uur per week besteed aan je eigen bedrijf.
– Met behoorlijk regelmatig opdrachten uitvoert voor diverse bedrijven.

Natuurlijk zijn er voordelen en nadelen aan het inschrijven bij de KvK, ik zal ze aan jullie laten zien.

De voordelen: 
– Het zorgt ervoor dat je professioneel overkomt.
– Het laat zien dat je je eigen blog serieus neemt en er veel tijd in stopt.
– Je kan BTW terugvragen van de aankopen die je voor je bedrijf maakt.
– Je staat gelijk als zelfstandig zonder personeel (ZZP) ingeschreven bij de belastingdienst.

De nadelen: 
– Inschrijven bij de KvK kost 50 euro inschrijfkosten.
– Je zal administratie moeten bijhouden van je eigen bedrijf voor de belastingdienst.

3. Promotie offline 
Er gebeurd natuurlijk veel promotie op social media zoals Instagram & Facebook maar er is ook nog een belangrijke andere manier. Namelijk offline promoten.

Maak je logo zichtbaar
Maak reclame door bijvoorbeeld een sticker te plakken op je laptop met daarop jouw logo en bedrijfsnaam. Wanneer je buitenshuis aan de slag gaat zorgt dit voor reclame. Pak je aandacht waar het kan, super handig!
Visite kaartjes
Laat ze achter na een restaurant bezoek, op school, bij de tandarts of andere handige plekken. Door een visite kaartje achter te laten maak je mensen nieuwsgierig en nemen ze een kijkje op jouw blog. Het maakt natuurlijk nog steeds een goede indruk wanneer je een visite kaartje kan overhandigen, bijvoorbeeld bij een event waar je heen gaat.
3 Opdrachten
Yes! Je blog is officiel je eigen bedrijf geworden, nu is het belangrijk om regelmatig diverse opdrachten binnen te krijgen en dit naar mate van tijd kunnen verhogen. Er zijn natuurlijk een aantal punten waarop je moet letten wanneer je een samenwerking aan gaat met een bedrijf. 
Het belangrijkste is om te kijken of het bedrijf goed bij je blog past, sluit het aan bij je doelgroep? Is het onderwerp interessant om over te schrijven? Heb je er een (creatief) idee bij? Het is belangrijk wanneer een bedrijf jouw mailt voor een eventuele samenwerking gelijk een concept te hebben van jouw idee voor de uitwerking. 
Wanneer je akkoord gaat met de samenwerking kan je de details gaan bespreken, een aantal vragen die je kan stellen zijn:
– Wat verwacht het bedrijf precies van je? 
– Wat is de uiterlijke deadline? 
– Wat is de betalingstermijn? 
– Wil het bedrijf je blogpost nog kunnen corrigeren voor je hem upload? 
In de handleiding van het bedrijf Viking waarvan ik deze tips heb gekregen is dat je een eigen contract maakt. In het contract leg je de punten voor waar jij akkoord mee gaat en wat jij graag op je blog wilt plaatsen. Dit kan je sturen naar het bedrijf en hiermee kunnen zijn akkoord gaan. Zo schep je gelijk een duidelijk beeld naar de bedrijven toe en laat je ziet waar jij graag mee in zee gaat.
Dit zijn een aantal tips die handig zijn voor wanneer je van je blog een eigen bedrijf wilt maken. Ik wil viking bedanken voor het toe zenden van de producten en de informatie die mij meer inzicht heeft gegeven in het onderwerp van je blog een eigen bedrijf maken. Ik hoop dat jullie iets aan de tips hebben! 
Hebben jullie nog handige tips wat voor jullie goed werkt? 

Liefs, 
Evelien

Deze post heeft 14 reacties

 1. Ah fijne tips dit zeg! Loop er al jaren over te twijfelen, maar helaas nog niet genoeg samenwerkingen en/of tijd om er mijn eigen bedrijfje van te maken!

 2. Heel interessant dit artikel! Ik ben nog niet zo lang bezig en zie mijn blog echt nog als hobby, maar het is wel echt een droom om het tot meer uit te laten groeien.

 3. Handig en leuk artikel! Ik zou het eigenlijk wel willen, mijn blog inschrijven bij de KvK. Maar daar krijg ik niet genoeg betaalde samenwerkingen voor.

 4. Leuk blog en handig voor meiden die zitten te denken om zich in te schrijven. Ik heb het destijds meteen gedaan..! En jij? Liefs, Josine

  1. ik had van het weekend ook een gesprek met iemand die er veel verstand van had. Ik ga zijn tips opvolgen en denk ik rond november inschrijven! 🙂

 5. Ohh wat een fijne tips zeg! Toevallig ga ik me morgen inschrijven bij de KvK, maar dat is omdat ik wil gaan werken als stylist/vormgever. Nu kan ik dat soort opdrachtjes gewoon 'legaal' aannemen, haha.

 6. Wat een fijn en handig artikel! Voor nu heb ik niet de behoefte om van mijn blog mijn bedrijf te maken, maar ik vind het wel altijd heel interessant om daar meer over te lezen 🙂 Wie weet ooit… 🙂

 7. Goede tips! Ik vind alleen een inschrijving echt niet noodzakelijk, daar hoef je naar mijn mening pas over na te denken als je zo groot bent als Serena of Vera haha. Een btw-nummer is voldoende om legaal mee te factureren namelijk.

 8. Ik blog echt al een aantal jaar maar ik vind het wel goed zo, ik heb toen omdat ik 1 jaar wel wat meer verdiende met mijn blog de belastingdienst gebeld, maar ik hoefde het toen niet aan te geven

 9. Goede tips, alleen is dat inschrijven bij de KvK láng niet zo simpel hier in België!

 10. Fijne tips! Voor nu nog te vroeg, maar wellicht in de toekomst komen ze van pas.

Geef een antwoord

Sluit Menu