Persoonlijk | Ik kan slecht ‘nee’ zeggen

Persoonlijk | Ik kan slecht ‘nee’ zeggen

Vandaag weer eens een persoonlijk artikel! Ik vind het leuk om af en toe door middel van een persoonlijk artikel over dingen te schrijven wat mij bezig houdt. Ik heb nu zo’n puntje wat ik graag van mij af wil schrijven in een artikel. Het is heel stom, of juist herkenbaar maar ik vind het zo lastig soms. Ja het gaat over: nee kunnen zeggen.


Het is iets wat ik zo makkelijk doe, Evelien kan je dit eventjes voor mij doen? Ja prima, dat lukt wel! Evelien kan je eventjes naar de supermarkt gaan? Ja hoor, terwijl ik dingen te doen heb bijvoorbeeld. En dan na afloop denk ik altijd. Shit, dit lukt gewoon niet. En dan werk ik mijzelf weer in de stress. Het komt ook omdat ik graag altijd dingen wil doen en dat ik hierdoor veel hooi op mijn vork kan nemen. Maar het is niet fijn.

Ik probeer mijzelf te leren dat als ik een keer nee zeg dat het niet erg is. Het kan in allerlei situaties, persoonlijke situaties zoals met vriendinnen of vrienden, of dat mensen willen stappen en ik eigenlijk helemaal geen zin heb omdat ik moe ben. Of juist een belangrijk examen heb die week erop. Maar het kan ook op mijn werk, school of stage vaak voorkomen.

Ik wil graag altijd een goede indruk bij iedereen achter laten door dingen te doen, en overal mee naar toe te gaan. Maar je kan ook een goede indruk achter laten als je een keer nee zegt! Dat is helemaal niet erg. Ik heb hier ook een gesprek over gehad met vrienden, het is helemaal niet erg als je een keer voor jezelf kiest. Dat begrijpen mensen heus wel en dan kom je weer een keer erop. Of dan plan je het een weekje later. Wat is daar erg aan? Ze worden heus niet boos! En als dat wel zo is, hebben ze pech. Je moet ook aan jezelf denken.

Dus de laatste tijd ben ik hier erg op aan het letten, het is een leerdoel van mij en ik merk dat het steeds beter gaat. Als iets niet lukt kan ik het beter gewoon zeggen! Anders zit ik er als een zoutzak bij, of raffel ik het af. Je weet wel hoe dat gaat.

Kunnen jullie makkelijk nee zeggen?

Liefs! Evelien

Deze post heeft 10 reacties

 1. Heel herkenbaar artikel !
  Ik heb hier ook veel moeite mee gehad , inmiddels kan ik een stuk beter nee zeggen!
  Liefs Jorinda

 2. O Evelien, dit is zo herkenbaar! Echt heel lastig vind ik het om nee te zeggen en ik moet er echt voor waken. Soms gaat het wat beter dan de andere keer maar heel vervelend is het inderdaad!

 3. Ik herken mezelf van een aantal jaren geleden hier in. Weet je Evelien? Het is écht te leren om nee te durven zeggen. Mij lukt het nu ook al een hele tijd en dat is echt een verademing! Soms is het nog wel eens lastig, maar dat is menselijk. Goed dat je hier mee bezig bent! Aan jezelf denken is óók belangrijk. Succes meid!

 4. Ik kan best makkelijk nee zeggen eigenlijk. Het is best een verademing, want zo heb je dus inderdaad minder stress! Heel veel succes ermee, en het gaat je lukken hoor <3

 5. Oh oh oh, dit is zo herkenbaar Evelien! Ik vind ook zoveel dingen leuk, kan maar slecht stilzitten en wil altijd alles goed doen voor iedereen. (ten koste van mezelf) Stress is het gevolg.. Het ergste is dat als iets mislukt of als ik nee moet zeggen ik het idee krijg dat ik heb gefaald. Herken jij dit ook?

 6. Ik herken mijzelf wel hierin. Ik kan ook heel moeilijk nee zeggen en zoals Desiree zegt Stress is het gevolg hiervan.

 7. Ik herken dit heel erg! Nee zeggen is ook lastig, maar ik leer steeds meer dat het mag; nee zeggen. Kwestie van oefenen ook!

 8. Herkenbaar! Al moet ik zeggen, het lukt steeds beter om vaker nee te zeggen en dat voelt goed. Je kunt niet altijd alles en iedereen tevreden stellen. Zeker niet als dit ten koste gaat van jezelf 🙂 Goed dat je je hier bewust van bent. Dat is stap 1.

 9. Wat een fijn artikel heb je geschreven!! Dit herken ik zo erg!!! Ik vind het nog steeds erg moeilijk om nee te zeggen.

Geef een antwoord

Sluit Menu